Τα ελληνικά ξενοδοχεία θα χάσουν το φετινό καλοκαίρι 4,4 δισ. ευρώ

Τα ελληνικά ξενοδοχεία θα χάσουν το φετινό καλοκαίρι 4,4 δισ. ευρώ Facebook Twitter
0

Μεγάλη είναι η ζημία που έχουν υποστεί ο ξενοδοχειακός κλάδος φέτος το καλοκαίρι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και η εικόνα των εσόδων των ελληνικών ξενοδοχείων δεν αναμένεται να βελτιωθεί ούτε τα επόμενα χρόνια.

Όπως πρoκύπτει από τα συμπεράσματα έκθεσης για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον ελληνικό τουρισμό της ΕΥ Ελλάδος (Ernst & Young), στα 10 δισ. ευρώ ανέρχονται οι εκτιμώμενες απώλειες εισπράξεων του τουριστικού κλάδου το 2020, ενώ στα 4,46 δισ. η εκτιμώμενη ζημία για τα ελληνικά ξενοδοχεία, 

Πιο αναλυτικά, αυτό σημαίνει ότι για τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας η απώλεια του τζίρου εκτιμάται φέτος στο 1,2 δισ. και για τα εποχικής λειτουργίας στα 3,26 δισ. Μάλιστα ενδεικτικό της κρίσης που έρχεται για τον κλάδο είναι ότι από τα 34,4 εκατομμύρια αφίξεις το 2019, φέτος, σύμφωνα με σενάριο της EY, αναμένεται να έλθουν μόνον 14,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες. Ενώ το 2024 ο αριθμός αυτός ίσως φτάσει τα 24,8 εκατομμύρια.

Υπό αυτό το πρίσμα, τα έσοδα από 18 δισ. το 2019 αναμένεται να κάνουν «βουτιά»ν στα 8,9 δισ. φέτος, και να φτάσουν στα 15,2 δισ. το 2024. «Απώλειες τζίρου που θεωρούνται συντριπτικές και που θα συνδυαστούν με σημαντική πίεση της κερδοφορίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Στην έκθεση, περιλαμβάνεται μια εκτίμηση των επιπτώσεων της πανδημίας στον τουριστικό γενικά σε βάθος διετίας και των προοπτικών ανάκαμψης μέχρι το τέλος του 2022, με βάση τρία εναλλακτικά σενάρια, το βασικό, το αισιόδοξο και το απαισιόδοξο. Η έκθεση εκτιμά ότι το 2020 η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία του κλάδου θα συρρικνωθεί στα 14 δισ. (βασικό σενάριο), 12 δισ. (απαισιόδοξο σενάριο) ή 16 δισ. ευρώ (αισιόδοξο σενάριο) αντίστοιχα, από τα 22 δισ. του 2019. Σε κάθε περίπτωση και στα τρία σενάρια, τα μεγαλύτερα προβλήματα εμφανίζονται το δεύτερο τρίμηνο του 2020 με συρρίκνωση στο 49%.

Σύμφωνα με την EY, η ζημία στον ελληνικό τουρισμό οφείλεται αφενός στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και στο κλείσιμο των συνόρων και αφετέρου στη μειωμένη ζήτηση. Η εξάπλωση του ιού σε αρκετές από τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης των επισκεπτών αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εσόδων.

Ακόμη και στο αισιόδοξο σενάριο, οι απώλειες εισπράξεων το 2020 θα προσεγγίσουν σχεδόν τα 10 δισ. ευρώ, διατηρώντας μόλις οκτώ δισ. από τα 18,2 δισ. ευρώ εισπράξεις του 2019. Η ενδεχόμενη παράταση της περιόδου τον Σεπτέμβριο δεν θα μπορέσει να καλύψει αυτή την απώλεια. 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM