Σταϊκούρας: Τρίμηνη η ενίσχυση στα καύσιμα - Από τον Ιούλιο η εφαρμογή της

Σταϊκούρας: Τρίμηνη η ενίσχυση στα καύσιμα - Από τον Ιούλιο η εφαρμογή της Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi.
0

Από τον Ιούλιο θα εφαρμοστούν οι νέες παρεμβάσεις στα καύσιμα και θα έχουν ορίζοντα τριμήνου, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Θα υπάρξει βοήθεια στα καύσιμα» είπε ο υπουργός με διάρκεια για «το επόμενο τρίμηνο» από την έναρξη της ενίσχυσης. «Οι παρεμβάσεις που είχαμε ανακοινώσει στα καύσιμα ολοκληρώνονται τέλος Ιουνίου. Άρα, ουσιαστικά θα ισχύσει από Ιούλιο», πρόσθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Δεν αποκάλυψε περισσότερα σχετικά με το ύψος των νέων παρεμβάσεων αλλά και τον τρόπο που θα χορηγηθούν, παραπέμποντας στη συνάντηση που θα έχει την επόμενη εβδομάδα με τον πρωθυπουργό.

Στο ερώτημα εάν θα πρόκειται για «γενναία» παρέμβαση απάντησε ότι είναι σχετικό καθώς για το οικονομικό επιτελείο μπορεί να είναι γενναία αλλά για τον πολίτη «ψίχουλα». Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι οι έως τώρα παρεμβάσεις της κυβέρνησης, «είναι εξαιρετικά γενναίες με βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

«Έχουμε το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη. Φέτος θα κλείσουμε με πρωτογενές έλλειμμα, που σημαίνει ότι οι δαπάνες είναι περισσότερες από τα έσοδα. Όποιοι εισηγούνται ανεύθυνα "δώσε και άλλα" ουσιαστικά εισηγούνται στο οικονομικό επιτελείο να αυξηθεί το έλλειμμα», είπε χαρακτηριστικά. 

Για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού (σ.σ. τα στοιχεία δημοσιοποιούνται το μεσημέρι), ο υπουργός ανέφερε ότι η πρώτη αίσθηση που υπάρχει είναι πως τον Μάιο τα έσοδα θα είναι αυξημένα σε σχέση με τους στόχους κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Τα μισά και πλέον από τα έσοδα προέρχονται από τον ΕΝΦΙΑ, διότι αρκετοί φορολογούμενοι επέλεξαν να τον πληρώσουν εφάπαξ μετά τη σημαντική μείωσή του. Συνεπώς, είπε, πρόκειται για έσοδα που το οικονομικό επιτελείο ανέμενε τους επόμενους μήνες. Επεσήμανε, όμως, ότι τα έσοδα χρησιμοποιούνται για τις παρεμβάσεις που υλοποιούνται. Όπως, αυτές στο ηλεκτρικό ρεύμα (1,1 δισ. ευρώ), στα καύσιμα (έως σήμερα 200 εκατ. ευρώ), στον ΦΠΑ (250 εκατ. ευρώ) και στον ΕΝΦΙΑ (370 εκατ. ευρώ). 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Οικονομία / Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει αύξηση των δασμών εισαγωγής χάλυβα στο 50% και μείωση των ποσοστώσεων σχεδόν στο μισό για να προστατεύσει τη βιομηχανία της από φθηνές εισαγωγές, ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Οικονομία / Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες με ιδιαίτερη μέριμνα για συνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με τρία και περισσότερα παιδιά και άτομα με αναπηρία
LIFO NEWSROOM
Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οικονομία / Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οι δύο κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά τροφίμων των καταναλωτών στη χώρα, την ώρα που αντίστοιχα στην Ευρώπη το κόστος και η γεύση, έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο
LIFO NEWSROOM