Σε 725 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κόστος της παράτασης του lockdown για μία εβδομάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα

 

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, οι χθεσινές ανακοινώσεις για την παράταση του αυστηρού απαγορευτικού για μια εβδομάδα έχουν κόστος 725 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 325 αφορούν το λιανεμπόριο «γι' αυτό η χρήση των ταμειακών διαθεσίμων χρειάζεται μεγάλη προσοχή». Τρίτη και Τετάρτη θα γίνουν πληρωμές της επιστρεπτέας και η αποπληρωμή της 6ης επιστρεπτέας θα ολοκληρωθεί μέσα στην βδομάδα όπως ανέφερε. 

 

Κατά τον υπουργό, το 2020 το κράτος κατέβαλε 24 δισ. ευρώ για να στηρίξει την οικονομία και το 2021 θα δοθούν 11.6 δισ. ευρώ, που όπως εξήγησε, «είναι ποσά υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

 

Ωστόσο αναγνώρισε πως αυτό δε σημαίνει ότι έχουν καλυφθεί όλες οι ζημιές τονίζοντας πως όσο διευρύνεται η αυστηρή απαγόρευση, «κανένα υπουργείο Οικονομικών» δεν θα μπορέσει να καλύψει όλες τις ζημίες.

 

Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί κατά 20 δισ. ευρώ οι καταθέσεις στις τράπεζες, εκ των οποίων τα 10 προέρχονται από νοικοκυριά, ενώ η χώρα διαθέτει περίπου 32 δισ. ευρώ ευρώ ταμειακά διαθέσιμα. Όμως από μπορούν να διατεθούν περίπου τα δέκα.

 

Σχετικά με τα κουπόνια για την επιδότηση παγίων δαπανών επιχειρήσεων, δήλωσε ότι στόχος είναι να έχουν καταβληθεί έως τον Μάιο τα κονδύλια για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, τα οποία, όπως σημείωσε, θα καταβληθούν με τρόπο κοινωνικά δίκαιο. Είπε, επίσης, πως τα τέλη κυκλοφορίας θα είναι ανά μήνα από τον Μάιο και μετά.

 

Ερωτηθείς για το εάν μπορούν να αυξηθούν σε 8 οι δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, χαρακτήρισε πολύ πρόωση τη σχετική συζήτηση, λέγοντας παράλληλα ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς για τις δόσεις δεν είναι ποτέ εύκολες.