Σταϊκούρας: Η επιστρεπτέα προκαταβολή θα συνεχιστεί και το 2021

Σταϊκούρας: Η επιστρεπτέα προκαταβολή θα συνεχιστεί και το 2021 Facebook Twitter
MOTIONTEAM
0

Το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής θα συνεχιστεί και το 2021, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής στην πλατφόρμα της επιστρεπτέας προκαταβολής 4- που άνοιξε το απόγευμα- είχαν κατατεθεί 19.830 αιτήσεις επιχειρήσεων, ύψους 155 εκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στον ΣΚΑΪ.

Η πληρωμή θα γίνει τη Δευτέρα και η προσδοκία είναι προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας να γίνει η δεύτερη πληρωμή, συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας. Μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν δοθεί έως τώρα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε 150.000 επιχειρήσεις, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι η τρίτη φάση αφορούσε τα νησιά και τον τουρισμό.

«Θα συνεχιστεί και το 2021 η επιστρεπτέα προκαταβολή, κρίνουμε ότι το μέτρο έχει αποδώσει, θα την επεκτείνουμε όσο χρειαστεί. Η 4η και 5η Επιστρεπτέα δεν θα επιστραφεί ποτέ κατά 50%», είπε ο κ. Σταϊκούρας και διευκρίνισε: «Η 4η Επιστρεπτέα συνδέεται με ρήτρα μη απολύσεων».

Ακόμη, δήλωσε ότι θα ισχύει ως τον Απρίλιο ο μειωμένος ΦΠΑ και οι μόνιμες μειώσεις φόρων που είχαν ψηφιστεί πριν από την υγειονομική κρίση.

«Θα υπάρξει τροπολογία για την αποζημίωση των ιδιοκτητών και με αυτή ό,τι δίδεται στους ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο», προανήγγειλε, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το μέτρο της επιστροφής του 50% στους ιδιοκτήτες, της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων λόγω κορωνοϊού. Αυτό θα εξαρτηθεί από τους όρους που θα λειτουργεί η οικονομία τότε, εξήγησε.

Για το πρόγραμμα Γέφυρα είπε ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα το κράτος θα πληρώνει έως και το 90% των δόσεων των ενήμερων δανειοληπτών που πλήττονται από την πανδημία και έως το 80% των κόκκινων δανειοληπτών.

«Όσοι έχουν υποχρεώσεις που έχουμε αναστείλει πάνε για τον Απρίλιο του 2021 με 12 ή 24 δόσεις άτοκες ή με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Οποίοι δεν ήταν σε ρύθμιση μπορούν να μπουν στο πλαίσιο ρυθμίσεων, μιλάμε από το Νοέμβριο του 2019 και μετά. Όσοι δεν μπορούσαν να τηρήσουν τη ρύθμιση που είχαν κάνει (100 με 120 δόσεις) έχουμε νομοθετήσει οι δόσεις να πάνε στο τέλος της ρυθμιζόμενης δόσης. Όσοι έχουν δανειακές υποχρεώσεις το τραπεζικό σύστημα θα επεκτείνει τις ρυθμίσεις και μέσα στο 2021», δήλωσε ακόμη ο κ. Σταϊκούρας και σημείωσε ότι οι 12 και 24 δόσεις θα ισχύουν και για τις ασφαλιστικές εισφορές.

Τέλος, αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης, ο κ. Σταϊκούρας είπε: «Το 2020 δώσαμε 24 δισ. ευρώ και θα διατεθούν άλλα 7,5 δισ. το 2021 δηλαδή περίπου 31-32 δισ. το σύνολο των μέτρων στήριξης της κοινωνίας, όσα χρήματα πάρουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για μέτρα βοήθειας της κοινωνίας που θα χρηματοδοτηθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, από χρήματα που έχουν ξεκινήσει από την Ευρώπη (πρόγραμμα Sure), από την έξοδο μας στις αγορές με εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού και από τα χρήματα που θα εκταμιεύονται από το Ταμείο το α' εξάμηνο του 2021» εξήγησε.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ