Στα 24 δισ. ευρώ το ταμειακό απόθεμα της Ελλάδας- Τι σημαίνει αυτό για τις αγορές

Στα 24 δισ. ευρώ το ταμειακό απόθεμα της Ελλάδας- Τι σημαίνει αυτό για τις αγορές Facebook Twitter
0

«Με την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM), το ταμειακό απόθεμα της Ελλάδας φτάνει τα 24 δισ. ευρώ, που αποτελεί άνετο περιθώριο και καθησυχαστικό στοιχείο για τις αγορές», γράφει η γαλλική Le Figaro.

Από τα 15 δισ. ευρώ, τα 5,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους και τα υπόλοιπα 9,5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του ταμειακού αποθέματος.

Με την ενίσχυση αυτή το ταμειακό απόθεμα θα φθάσει τα 24 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για 22 μήνες από τις 20 Αυγούστου οπότε ολοκληρώνεται το πρόγραμμα.

«Αποτελεί άνετο περιθώριο και καθησυχαστικό στοιχείο για τις αγορές -όταν η Ελλάδα θα θελήσει να χρηματοδοτηθεί από αυτές τους επόμενους μήνες», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

O επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, επεσήμανε ότι ενώ το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας πρόβλεπε 86 δισ. ευρώ, εκταμιεύθηκαν τελικά «μόνο» 61,9 δισ. ευρώ.

H κηδεμονία του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων δανειστών στην Ελλάδα θα λήξει επίσημα στις 20 Αυγούστου και στη συνέχεια η χώρα θα είναι υπό «ενισχυμένη εποπτεία», μια πολύ λιγότερο περιοριστική διαδικασία, σημειώνει η Figaro.

Η 20η Αυγούστου «θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τη χώρα», υπογράμμισε ο Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας συγχρόνως ότι «η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους της και στις αγορές της ότι δεσμεύεται να μην αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις , για να γίνει μια ισχυρή οικονομία δημιουργώντας ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Σκάφη, πισίνες, δάνεια, καταθέσεις στο εξωτερικό και ιδιωτικά σχολεία

Οικονομία / Φορολογικές δηλώσεις: Σκάφη, πισίνες, δάνεια, καταθέσεις στο εξωτερικό και ιδιωτικά σχολεία

Σε 1.659.748 ανέρχονται οι φορολογούμενοι που δηλώνουν ότι έχουν λάβει δάνεια στεγαστικά ή καταναλωτικά, πληρώνοντας δόσεις συνολικού ύψους 6,24 δισεκ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 3.700 ευρώ
LIFO NEWSROOM
Πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Οικονομία / Πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Η ισχυρή ανάπτυξη και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επιτρέπουν στην Ελλάδα να αποπληρώσει πρόωρα τις δανειακές υποχρεώσεις που ανέλαβε κατά τη διάρκεια των μνημονίων και να διανείμει κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες
LIFO NEWSROOM