Ρεύμα: Το νέο μοντέλο επιδότησης από τον Οκτώβριο- Οι τρεις κλίμακες

Ρεύμα: Το νέο μοντέλο επιδότησης που τίθεται σε εφαρμογή τον Οκτώβριο- Οι τρεις κλίμακες Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Αύριο θα γίνουν γνωστές οι ανταγωνιστικές χρεώσεις των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος καθώς αναμένονται μειώσεις στα τιμολόγια του ρεύματος για τον μήνα Οκτώβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εύρος των ανταγωνιστικών χρεώσεων για τον Οκτώβριο αναμένεται να κυμανθεί από 0,599 - 0,680 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Την επομένη των ανακοινώσεων, δηλαδή την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου αναμένονται και οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για το νέο μοντέλο επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Το νέο μοντέλο θα πριμοδοτεί με έξτρα ενίσχυση την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και αφορά στην πρώτη κατοικία, τα εξοχικά, τις φοιτητικές κατοικίες και τις επιχειρήσεις.

Το νέο κλιμακωτό μοντέλο, που τίθεται σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο βασίζεται στην αρχή όσο μικρότερη είναι η κατανάλωση τόσο μεγαλύτερη είναι η επιδότηση.

Όπως μετέδωσε η πρωινή εκπομπή του MEGA, θα δημιουργηθούν τρεις κλιμακωτές επιδοτήσεις.

Η πρώτη κλίμακα θα αφορά στις πρώτες 300 κιλοβατώρες (kWh) και θα έχει τη μεγαλύτερη επιδότηση ενώ η δεύτερη θα περιλαμβάνει ένα εύρος ενδιάμεσης κατανάλωσης και η τρίτη τις υπόλοιπες κιλοβατώρες υψηλότερης κατανάλωσης.

Με βάση τις πληροφορίες, κάθε μήνα θα ανακοινώνονται τρεις κλιμακωτές επιδοτήσεις που θα αντιστοιχούν στις προαναφερόμενες τρεις κατηγορίες κατανάλωσης.

Η υψηλότερη ενίσχυση θα δίνεται στο χαμηλότερο κλιμάκιο (πρώτο), η δεύτερη θα είναι λίγο πιο χαμηλή στο δεύτερο κλιμάκιο και ακόμη πιο μικρή επιδότηση θα παρέχεται στο τρίτο κλιμάκιο κατανάλωσης με τις περισσότερες κιλοβατώρες.

Όσοι καταναλωτές ανήκουν στο τρίτο κλιμάκιο, αυτό της υψηλότερης κατανάλωσης ρεύματος και κάψουν κατά 15% λιγότερες κιλοβατώρες σε σχέση με πέρυσι θα έχουν έξτρα επιδότηση.

Η επιδότηση θα είναι τέτοια δε, ώστε να αγγίζει το ύψος της δεύτερης κλίμακας. Αντίστοιχα και οι καταναλωτές που ανήκουν στη δεύτερη κλίμακα κατανάλωσης και εξοικονομήσουν ενέργεια επίσης κατά 15% θα λαμβάνουν ενίσχυση ώστε να αγγίζουν και αυτοί με τη σειρά τους το ύψος της επιδότησης της πρώτης κλίμακας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επιδοτεί με βάση τις πρώτες κιλοβατώρες που θα καταγράψουν οι μετρητές.

Όσοι αποκτήσουν για πρώτη φορά κατοικία ή μετακομίσουν σε καινούργια θα επιδοτηθούν με βάση το μέγεθος της κατανάλωσης που θα κάνουν την πρώτη φορά.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, δηλαδή σε 700.000 νοικοκυριά, οι επιδοτήσεις θα είναι οριζόντιες ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Το ποσοστό απορρόφησης της αύξησης θα είναι είτε 70%, είτε 50% ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η επιδότηση να είναι ένας συνδυασμός κρατικής ενίσχυσης και έκπτωσης από την ΔΕΠΑ.

Με πληροφορίες του Mega/ot

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM