Reuters: Η Ελλάδα αναβάλλει μία σημαντική έκδοση ομολόγου λόγω Ιταλίας

Reuters: Η Ελλάδα αναβάλλει μία σημαντική έκδοση ομολόγου λόγω Ιταλίας Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Την αναβολή για μερικούς μήνες της έκδοσης ενός νέου ομολόγου αποφάσισε η Ελλάδα, σύμφωνα με το Reuters, λόγω του αυξημένου πολιτικού κινδύνου στην Ιταλία, που έχει προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης.

Στο αποκλειστικό του δημοσίευμα, το πρακτορείο ειδήσεων επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ειδικότερα, το Reuters αναφέρει ότι η Αθήνα επιθυμούσε να προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγου, πιθανότητα στην πρώτη -ύστερα από μία δεκαετία- έκδοση ενός 10ετούς ομολόγου, αυτό το καλοκαίρι και κατά προτίμηση πριν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο.

Ωστόσο, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το συγκεκριμένο σχέδιο μάλλον πρέπει να περιμένει έως το φθινόπωρο, όταν η Ελλάδα, όπως ελπίζει, θα έχει διασφαλίσει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους από τους δανειστές της.

«Εξετάσαμε την πιθανότητα μιας έκδοσης πριν το τέλος του προγράμματος στήριξης, αλλά μετά την πρόσφατη αναταραχή αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», είπε συγκεκριμένα ένας από τους αξιωματούχους, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Το Reuters σημειώνει πως η Αθήνα βγήκε στις αγορές ομολόγων δύο φορές τους τελευταίους 12 μήνες, με ένα 7ετές τον Φεβρουάριο και ένα 5ετές τον Ιούλιο του 2017. Θέλει να είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της από τις αγορές, μετά τη λήξη του προγράμματος.

Παράλληλα, η Αθήνα είναι αντιμέτωπη με αποπληρωμές χρέους ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ πριν το τέλος του 2019, με αξιωματούχους να λένε ότι η χώρα μπορεί εύκολα να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως το 2020, χωρίς καμία ομολογιακή έκδοση, εν μέρει λόγω ενός «μαξιλαριού ρευστότητας» που δημιουργεί.

Για τη μεταμνημονιακή περίοδο, η Ελλάδα δεν θέλει να ζητήσει προληπτική πιστοληπτική γραμμή, η οποία συνήθως συνοδεύεται από αυστηρούς όρους για δημοσιονομικά και μεταρρυθμίσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς της στόχους τα επόμενα χρόνια και δημιουργεί το «μαξιλάρι ρευστότητας» με μέρος των δανείων του προγράμματος που δεν έχει χρησιμοποιήσει και με χρήματα από τις εξόδους στις αγορές.

«Έχοντας ένα ισχυρό "μαξιλάρι" ρευστότητας, μπορούμε να περιμένουμε τη μεταμνημονιακή περίοδο για να κάνουμε την επόμενη κίνηση», ανέφερε ένας αξιωματούχος. «Επιπλέον, θα υπάρξει και η απόφαση για ελάφρυνση χρέους», πρόσθεσε.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM