Ρέγκλινγκ: Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το χρέος της Ελλάδας

Ρέγκλινγκ: Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το χρέος της Ελλάδας Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το χρέος της Ελλάδας, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στο CNBC και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ESM.

«Είναι αλήθεια ότι το χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ», είπε, προσθέτοντας πως «το μισό, όμως, είναι προς τον ESM, στον θεσμό μου, και εμείς χρεώνουμε μόνο το κόστος δανεισμού μας, περίπου 1%. Επομένως, η Ελλάδα δεν έχει υπερβολικό χρέος τώρα, επειδή δίνουμε δάνεια για διάρκεια μεγαλύτερη από 30 χρόνια».


Σε άλλη συνέντευξη που έδωσε στο Reuters, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι ο ESM θα εκδώσει τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο το πρώτο ομόλογό του σε δολάρια. Πρόσθεσε ότι η έκδοση ομολόγων και σε άλλα νομίσματα, εκτός του ευρώ, έχει ως στόχο να προσελκύσει νέους αγοραστές και να μειώσει το κόστος δανεισμού του.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τις χώρες που δανείζονται (από τον ESM) να ανακτήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους τους, επομένως όσο χαμηλότερο επιτόκιο πρέπει να πληρώνουν σε εμάς και να πληρώνουμε εμείς στην αγορά, τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.


Απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε από δημοσιογράφους του CNBC, αν η ανάκαμψη της Ευρώπης θα συνεχισθεί, ο Ρέγκλινγκ απάντησε: «Θεωρώ ότι η κρίση του ευρώ έχει τελειώσει. Ασχολούμαστε ακόμη με την Ελλάδα, ως την τελευταία περίπτωση της παλιάς κρίσης. Έχουν άλλους 11 μήνες με το τρέχον πρόγραμμα. Βασικά, όμως, η κρίση του ευρώ έχει ξεπερασθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει τα επόμενα δέκα χρόνια ξανά πρόβλημα στην Ευρώπη. Οι οικονομίες κινούνται σε κύκλους, δεν πρέπει να το ξεχνάμε... Επομένως, θα υπάρξει και άλλος κύκλος, θα υπάρξει και άλλη πτώση, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος εφησυχασμού, όταν τα πράγματα πάνε καλά και τώρα πάνε καλά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Σκάφη, πισίνες, δάνεια, καταθέσεις στο εξωτερικό και ιδιωτικά σχολεία

Οικονομία / Φορολογικές δηλώσεις: Σκάφη, πισίνες, δάνεια, καταθέσεις στο εξωτερικό και ιδιωτικά σχολεία

Σε 1.659.748 ανέρχονται οι φορολογούμενοι που δηλώνουν ότι έχουν λάβει δάνεια στεγαστικά ή καταναλωτικά, πληρώνοντας δόσεις συνολικού ύψους 6,24 δισεκ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 3.700 ευρώ
LIFO NEWSROOM
Πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Οικονομία / Πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Η ισχυρή ανάπτυξη και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επιτρέπουν στην Ελλάδα να αποπληρώσει πρόωρα τις δανειακές υποχρεώσεις που ανέλαβε κατά τη διάρκεια των μνημονίων και να διανείμει κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες
LIFO NEWSROOM