ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

«Ράλι» των ελληνικών ομολόγων: Η Ελλάδα δανείζεται πλέον με ευνοϊκότερους όρους από τις ΗΠΑ

«Ράλι» των ελληνικών ομολόγων: Η Ελλάδα δανείζεται πλέον με ευνοϊκότερους όρους από τις ΗΠΑ Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Ποιοι είναι οι λόγοι που η Ελλάδα δανείζεται πλέον με ευνοϊκότερους όρους ακόμη και από τις ΗΠΑ; Η «Welt» προσπαθεί να εξηγήσει την αναπάντεχη εξέλιξη μετά την εντυπωσιακή υποχώρηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα. 

H γερμανική συντηρητική εφημερίδα γράφει, μεταξύ άλλων, ότι «οι συγκριτικά χαμηλότερες αποδόσεις των ελληνικών έναντι των αμερικανικών ομολόγων αντικατοπτρίζουν, κανονικά, ότι η Ελλάδα είναι ένας πιο υγιής οφειλέτης.

»Αυτό είναι αξιοσημείωτο δεδομένου ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν το αδιαμφισβήτητο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα που είναι το δολάριο και σε περίπτωση ανάγκης μπορούν να αναθέσουν στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να τυπώσει χρήμα για να πληρώσει τα χρέη της. Επίσης, παρότι το χρέος ξεπερνά το 100%, η Αμερική αξιολογείται με το κορυφαίο ΑΑΑ.

»Η Ελλάδα, αντιθέτως, ως μέλος της Ευρωζώνης, δεν μπορεί να τυπώσει χρήμα. Και με το χρέος να βρίσκεται στο 188%, η αξιολόγησή της είναι στο ναδίρ. Εξαιτίας της κακής αξιολόγησης η Ελλάδα δεν στηρίζεται άλλωστε και από την ΕΚΤ. Τα ελληνικά ομόλογα δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων».


Ποιοι είναι λοιπόν οι λόγοι που μειώθηκε η απόδοση των ελληνικών ομολόγων;

«To comeback υποκινείται από τους ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι και σε αναζήτηση καλών αποδόσεων οδηγήθηκαν στην Αθήνα. Τα 5ετή γερμανικά ομόλογα έχουν αρνητικό επιτόκιο ύψους 0,43%, όπερ σημαίνει: με τέτοιους τίτλους οι επενδυτές χάνουν χρήματα. Αξιοσημείωτο είναι ότι και στα ιταλικά ομόλογα 5ετούς διάρκειας τα επιτόκια υποχώρησαν δραστικά στο 1,42%. Αυτό ενισχύσει τη θεωρία ότι στην απεγνωσμένη αναζήτηση αποδόσεων οι επενδυτές αψηφούν τους πιθανούς κινδύνους».

Με πληροφορίες από Die Welt και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
1

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Θα τρελαθούμε με αυτά που διαβάζουμε. Πώς γίνεται να έχουμε καλύτερες αποδόσεις και ταυτόχρονα να δανειζόμαστε φτηνότερα; Πολύ απλά οι ΗΠΑ δανείζονται σε δολάρια κι εμείς σε ευρώ, κι υπάρχει κάτι που λέγεται βασικό επιτόκιο.