Πάνω από 2.016.000 οι αιτήσεις για κοινωνικό μέρισμα - Πόσες έχουν εγκριθεί

Πάνω από 2.016.000 οι αιτήσεις για κοινωνικό μέρισμα - Πόσες έχουν εγκριθεί Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 2.016.000 αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα, έχουν εγκριθεί 1.054.000 και έχουν πιστωθεί στους δικαιούχους 605 εκατ. ευρώ. σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Θεανώ Φωτίου.

Η κ. Φωτίου, η οποία μίλησε στο 7ο αναπτυξιακό περιφερειακό συνέδριο στην Κέρκυρα τόνισε ακόμη ότι «ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή δεν μπορεί να υπάρξει».

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε: «Η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία θεωρεί ότι τα χρήματα που δαπανώνται για κοινωνικές ανάγκες, είναι χαμένα λεφτά. Όμως τα χρήματα που δαπανώνται για κοινωνικές ανάγκες πηγαίνουν στην ανάπτυξη. Η κρίση από το 2009 έως το 2015 δημιούργησε μεγάλες κοινωνικές ανισότητες. Το 1/4 του πληθυσμού, οι πιο φτωχοί, έχασαν το 40% των εισοδημάτων τους. Η μεσαία τάξη, το 50% του πληθυσμού έχασαν το 35% των εισοδημάτων τους. Δημιουργήθηκε ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων και αυτό μια κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να το αντιμετωπίσει. Γι' αυτό δίνουμε σήμερα στο 32% του ελληνικού λαού το κοινωνικό μέρισμα του 1,4 δισ. ευρώ».

H αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, μάλιστα, απάντησε και στην κριτική της αντιπολίτευσης που συνδέει την παροχή κοινωνικού μερίσματος με την υπερφορολόγηση.

«Λένε ότι το κοινωνικό μέρισμα προήλθε από την υπερφορολόγηση. Ουδέν αναληθέστερο. Το κοινωνικό μέρισμα προήλθε από τη διαπραγμάτευση του 2015. Τότε 0,5% για το 2016 και 1,75% για το 2017. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν είχαμε έρθει εμείς, θα είχαμε πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% για το 2016 και άλλα 4,5% για τον επόμενο χρόνο, σύνολο 9%. Όχι μόνο δεν θα μπορούσαν να δημιουργηθούν πλεονάσματα, αλλά θα έπρεπε να χρωστάμε και επιπλέον και να ανεβαζουμε το χρέος. Επίσης, η τακτοποίηση του ΕΦΚΑ δημιούργησε ένα δημοσιονομικό χώρο, ώστε από εκεί που χρωστάγαμε 900 εκατ. ευρώ, είχαμε είπραξη 1.200.000 ευρώ. Ακόμη 300.000.000 εξοικονόμησε ο ΣΕΠΕ με τους συνεχείς ελέγχους. Ακόμη 400.000.000 εισπράχθηκαν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Εάν κάνετε την άθροιση θα δείτε από πού προήλθε», είπε.

Στη συνέχεια η κ. Φωτίου αναφέρθηκε στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, το οποίο είπε ότι η κυβέρνηση με σκληρή μάχη κατάφερε να διατηρήσει κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και έτσι σήμερα 611.000 συμπολίτες μας παίρνουν ένα μικρό επίδομα το οποίο συνδυάζεται και με άλλες κοινωνικές υπηρεσίες και δωρεάν παροχές που δίνονται ταυτόχρονα.

Η ίδια μίλησε και για τη συνολική εξοικονόμηση δαπανών που πέτυχε, όπως σημείωσε, το υπουργείο Εργασίας με αποτέλεσμα την διεύρυνση των κοινωνικών επιδομάτων. «Έχουμε καταγράψει καταυλισμούς Ρομά σε όλα τα νησιά του Ιονίου. Τον περασμένο Ιούνιο περάσαμε νόμο με βάση τον οποίο χαρτογραφήσαμε 370 καταυλισμούς και τους κατατάξαμε σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη, 70 καταυλισμών περιλαμβάνει εκείνους που ζουν σε εξαθλίωση, τους οποίους προσπαθούμε να μεταστεγάσουμε σε οικίσκους, σε χώρους που ανήκουν σε ΟΤΑ. Η δαπάνη βαρύνει το υπουργείο Εργασίας και η επίβλεψη τους ΟΤΑ» επισήμανε.

Τέλος, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στα Κέντρα Κοινότητας στα οποία οι πολίτες μπορούν να αναζητούν πληροφορίες για παροχές που ενδεχομένως τους αφορούν, εκφράζοντας και ένα παράπονο, ότι από το σύνολο των Ιονίων μόνο η Λευκάδα δημιούργησε ένα τέτοιο κέντρο. «Τα κέντρα κοινότητας είναι η αξιοπρέπεια του πολίτη» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Φωτίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στεγαστικό: Μετά τις φοροελαφρύνσεις η ώρα των κλειστών ακινήτων

Οικονομία / Στεγαστικό: Μετά τις φοροελαφρύνσεις η ώρα των κλειστών ακινήτων

Το επόμενο μέτωπο παρεμβάσεων θα είναι αυτό της κοινωνικής αντιπαροχής καθώς και ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στους servicers να ρίξουν στην αγορά σπίτια που έχουν στην κατοχή τους, αλλά η πώλησή τους αντιμετωπίζει εμπόδια
LIFO NEWSROOM
Σημαντική αύξηση στις αποδοχές εργαζομένων από υπερωρίες και στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές

Οικονομία / Σημαντική αύξηση στις αποδοχές εργαζομένων από υπερωρίες και στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές

Κατά το πρώτο τετράμηνο εφαρμογής, οι αποδοχές από υπερωρίες και υπερεργασία αυξήθηκαν κατά 48% και τα έσοδα από εισφορές υπερωριών και υπερεργασίας αυξήθηκαν κατά 34% σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2024
LIFO NEWSROOM
Οριστικοποιείται το πακέτο ΔΕΘ: Ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη, ενισχύσεις για ευάλωτους, παρεμβάσεις για το στεγαστικό

Οικονομία / Οριστικοποιείται το πακέτο ΔΕΘ: Ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη, ενισχύσεις για ευάλωτους, παρεμβάσεις για το στεγαστικό

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθεί η υπεραπόδοση της οικονομίας και τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
LIFO NEWSROOM