Ανατροπές στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προκαλεί η εισήγηση των Ρωσικών Σιδηροδρόμων για αποχώρησή από τους διαγωνισμούς πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Rosco και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

 

Ο λόγος για την εισήγηση αυτή δεν έχει ακόμη γίνει γνωστός καθώς επίσης και το αν γίνεται δεκτή από την κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα το ρωσικό δημόσιο που είναι και ο βασικός μέτοχος.

 

Σύμφωνα με την Ημερησία, οι διπλωματικοί κύκλοι φέρονται να συνδέουν την εξέλιξη αυτή με την αποχώρηση από το τιμόνι της ρωσικής κρατικής εταιρείας του Βλάντιμιρ Γιακούνιν, ο οποίος επιθυμούσε διακαώς την επέκταση στην Ελλάδα. Ωστόσο επισημαίνουν πως η εμφάνιση της αμερικανικών συμφερόντων Watco Companies στον διαγωνισμό για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ έπαιξε ρόλο, όπως βέβαια και η ευρύτερη οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα. Η απόφαση της RZD μάλιστα συμπίπτει και με την επίσκεψη στην Αθήνα του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για ενεργειακά θέματα, Amos Hochstein και την προώθηση της αμερικανικής ενεργειακής ατζέντας που αντιδιαστέλλεται με αυτή της Μόσχας.
Η ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ΕΕΣΣΤΥ έχει προγραμματιστεί να γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ για τον ΟΛΘ τον Φεβρουάριο του 2016.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr