Ο ESM ανέβαλε την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Ο ESM ανέβαλε την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα Facebook Twitter
0

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) δεν έδωσε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ προς την Ελλάδα, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η απόφαση για την εκταμίευση αναβλήθηκε καθώς ο ΕSM έκρινε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν παρουσίασε ικανοποιητικά στοιχεία που να δείχνουν την απαιτούμενη πρόοδο στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι η υποδόση του 1 δισ. ευρώ εκκρεμεί από την τρίτη αξιολόγηση και συνδέεται με την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών.

Τα χρήματα αυτά θα είναι διαθέσιμα έως και τις 15 Ιουνίου και ο ESM αναμένεται να συνεδριάσει ξανά μέσω τηλεδιάσκεψης την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει υποβάλει μέχρι τότε νέα στοιχεία που να καταδεικνύουν την απαιτούμενη πρόοδο. Αν δεν υπάρξει και τότε θετική απόφαση, η δόση θα χαθεί.

Σημειώνεται πως η πρόοδος στον τομέα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών -που επίσης ήταν προϋπόθεση για την εκταμίευση της υποδόσης- φέρεται να κρίθηκε επαρκής.

Από την πλευρά του, κυβερνητικός αξιωματούχος που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι «η εκταμίευση της υποδόσης θα γίνει κανονικά στις 15 Ιουνίου», ενώ πρόσθεσε ότι «όσοι βιάζονται να ανακαλύψουν εμπλοκές, για μία ακόμη φορά θα σκοντάψουν».

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνω από 6 ευρώ το πακέτο: Η συζήτηση για νέες αυξήσεις στα τσιγάρα

Οικονομία / Πάνω από 6 ευρώ το πακέτο: Η συζήτηση για νέες αυξήσεις στα τσιγάρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει τη σταδιακή εξίσωση των τιμών και των φόρων μεταξύ των κρατών-μελών, ώστε να περιοριστεί το «τουριστικό κάπνισμα», το φαινόμενο κατά το οποίο καταναλωτές αγοράζουν φθηνότερα τσιγάρα από γειτονικές χώρες
LIFO NEWSROOM
ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Οικονομία / ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Ιδιαίτερα υψηλή παραβατικότητα εντοπίστηκε και στις μισθώσεις ομπρελών και καθισμάτων σε παραλίες, με δεκάδες επιχειρήσεις να σφραγίζονται σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ρόδο, Σάμο, Κέρκυρα, Σύρο, Σίφνο, Πόρο και Αίγινα
LIFO NEWSROOM