Ο διχασμός των δανειστών, μπροστά στο ελληνικό χρέος

Ο διχασμός των δανειστών, μπροστά στο ελληνικό χρέος Facebook Twitter
0

Αυτό που προβληματίζει τους δανειστές σύμφωνα με το Reuters και έχει προκαλέσει διχασμό στην Τρόικα για το ελληνικό χρέος, είναι ότι δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη πόσο μεγάλο είναι.

Οι δανειστές προσπαθούν να διαπιστώσουν, αν η Αθήνα θα μπορέσει ποτέ να ξεπληρώσει τα δάνεια, κάτι που εμφανίζεται ως εξαιρετικά απίθανο, όταν το χρέος προβλέπεται ότι θα φτάσει του χρόνου στο 190% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι το 2020, δεν θα είναι στο 120% του ΑΕΠ, ποσοστό που θεωρείται το μέγιστο για να είναι ένα χρέος βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Και αφού οι εκτιμήσεις της Τρόικα το δείχνουν στο 130%, το ερώτημα είναι: Τώρα τι γίνεται; Εδώ αρχίζουν και οι διαφωνίες με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχουν διαφορά στις εκτιμήσεις 20 μονάδες, που σημαίνει σε ρευστό 40 δις.

Αξιωματούχος δηλώνει στο πρακτορείο ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι τώρα στην Τρόικα και αυτή η αντιπαράθεση είναι που καθυστερεί την εκταμίευση της δόσης σπρώχνοντας τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.  

Αν το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να μειωθεί έως 120 τοις εκατό ως το 2020 - ή κοντά σε αυτό το ποσοστό μέσα σε δύο χρόνια από τη λήξη της προθεσμίας - το ΔΝΤ μπορεί να χρειαστεί να αποχωρήσει από το σχέδιο διάσωσης, κάτι που θα φέρει νέα αναταραχή στην Ελλάδα και την ευρωζώνη.

Επομένως πρέπει να βρεθούν λύσεις. Και μάλιστα οι πιο ριζοσπαστικές για να μειωθεί το χρέος. Μια επιλογή, η οποία δεν έχει ευρεία υποστήριξη, είναι να μειωθεί περαιτέρω το επιτόκιο των δανείων προς την Ελλάδα και να επεκταθεί ο χρόνος αποπληρωμής, μέχρι η οικονομία να είναι και πάλι υγιής.

Εδω υπάρχει γενική συμφωνία αλλά  δεν θα είναι αρκετό για να πέσει το δημόσιο χρέος σε ένα αποδεκτό επίπεδο.

Ένα περαιτέρω βήμα θα είναι μέσω ΕΚΤ, η οποία έχει αγοράσει περίπου 38 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών. Να παραιτηθεί δηλαδή  από οποιοδήποτε κέρδος από τα ομόλογα. Αυτό δεδομένου ότι τα ομόλογα αυτά αγοράστηκαν σε βαθιά ύφεση, θα απέφερε στην Ελλάδα 12 δις ευρώ.

Η παραίτηση της ΕΚΤ από τα κέρδη της επίσης δεν μοιάζει αρκετή. Υπάρχει και η επιλογή του OSI, κάτι σαν το PSI δηλαδή αλλά για τα κράτη. Μια διαγραφή μέρους των δανείων που έχουν δώσει στην Ελλάδα. Αυτή τη λύση θέλει το ΔΝΤ, όμως δεν την θέλουν τα κράτη γιατί τις απώλειες θα τις πλήρωναν οι φορολογούμενοι τους. Επομένως αυτή η λύση μένει σαν έσχατη επιλογή. Άλλωστε ο Σόιμπλε δήλωσε πριν λίγο καιρό ότι δεν θα ήταν νομικά δυνατό κάτι τέτοιο.

Μια άλλη πρόταση είναι να δανειστεί η Ελλάδα χρήμα με χαμηλό επιτόκιο από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης και να το χρησιμοποιήσει για να αγοράσει πίσω μέρος του χρέους της, το οποίο διαπραγματεύεται σε πολύ χαμηλές τιμές - μια επιλογή που η Γερμανία είναι πρόθυμη να διερευνήσει. Αυτό το σχέδιο φαίνεται να υποστηρίζει η Γερμανία, όμως βρίσκεται αντίθετο το ΔΝΤ που θεωρεί ότι αναβάλει απλώς το πρόβλημα.

Προτάσεις υπάρχουν πολλές, όσες και οι διαφωνίες, λύση όμως προς το παρόν καμία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM