«Ράλι» εξακολουθούν να καταγράφουν οι ημερήσιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις περισσότερες αγορές της Ευρώπης, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως θα παραμείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα τον Δεκέμβριο.

 

Όπως αναφέρει το Bloomberg, αιτία αυτής της ανοδικής πορείας των τιμών είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται στη δυτική και τη βόρεια Ευρώπη, οι οποίες οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης.

 

Αναλυτικά, με τη θερμοκρασία στα βόρεια της Σουηδίας να πέφτει ακόμα και στους -40 βαθμούς Κελσίου, οι τιμές στις σκανδιναβικές περιοχές ανέβηκαν στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο με ρεκόρ 226,54 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

 

Ταυτόχρονα, στην Πολωνία, η τιμή «σκαρφάλωσε» στα 240,59 ευρώ, το υψηλότερο σημείο από την έναρξη των ημερήσιων δημοπρασιών ενέργειας τον περασμένο Νοέμβριο.

 

Ωστόσο, το πρόβλημα στην ευρωπαϊκή αγορά δεν έγκειται μόνο στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα, αλλά και στο γεγονός ότι οι τιμές των δικαιωμάτων άνθρακα κυμαίνονται μία ανάσα από το ρεκόρ των 80 ευρώ ανά τόνο.

 

«Οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη θα παραμείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα τον Δεκέμβριο» εκτιμά ο Andy Sommer, αναλυτής της Axpo Solutions. «Οι καιρός τις επόμενες εβδομάδες, η αδύναμη πυρηνική ενέργεια στη Γαλλία, οι ρωσικές παραδόσεις φυσικού αερίου και η πολιτική της Κίνας για τον άνθρακα, θα αποτελέσουν τους παράγοντες που θα καθορίσουν αν η αύξηση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη». 

 

Με πληροφορίες από bloomberg