Μεγάλο "ψαλίδι" στα μερίσματα του δημοσίου από το Φεβρουάριο

Μεγάλο "ψαλίδι" στα μερίσματα του δημοσίου από το Φεβρουάριο Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

Δραστική περικοπή των μερισμάτων του δημοσίου περιλαμβάνει το τελικό σχέδιο της απόφασης του οικονομικού επιτελείου που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος.

Το μέτρο αφορά 265 χιλιάδες συνταξιούχους και σύμφωνα με το δημοσίευμα θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το Φεβρουάριο.

Τον Ιανουάριο το Μετοχικό Ταμείο πήρε 11 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ για να δοθούν στους συνταξιούχους, παρότι ήδη τα Ταμεία χρωστούν στον ΕΟΠΥΥ 1 δισεκ. ευρώ.

Οι περικοπές δεν είναι οριζόντιες αλλά ανάλογες των ετών πληρωμής εισφορών και των αποδοχών βάσει των οποίων υπολογίστηκαν τα αρχικά ποσά.

Το μυστικό στον επανυπολογισμό των μερισμάτων είναι  ότι εφαρμόστηκε ένας ενιαίος τύπος για όλους, ενώ τα αρχικά ποσά που είχαν πάρει οι συνταξιούχοι είχαν υπολογιστεί με διαφορετικό τρόπο για όσους αποχώρησαν μέχρι το 2011 με το παλιό μισθολόγιο και για όσους αποχώρησαν με το νέο μισθολόγιο που ισχύει από 1ης/11/2011.

Για το λόγο αυτόν οι μειώσεις είναι δυο ταχυτήτων: μεγαλύτερες για όσους αποχώρησαν με το παλιό μισθολόγιο και μικρότερες για όσους αποχωρούν με το νέο μισθολόγιο.

Μετά τον επανυπολογισμό, οι μειώσεις που προκύπτουν στα μερίσματα ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και την κατηγορία των συνταξιούχων διαμορφώνονται ως εξής:


* Με 39 και 40 έτη, περικοπές από 45% ως 50% στα καταβαλλόμενα ποσά.
* Με 35 έτη και για την κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), περικοπές μεταξύ 35% και 40% και κατά μέσο όρο στο 38%. Συνταξιούχος που παίρνει σήμερα 207 ευρώ πέφτει στα 124 ευρώ. Αν είναι απόφοιτος ΤΕΙ και παίρνει σήμερα 177 ευρώ, με τη νέα μείωση το μέρισμα θα πέσει στα 103 ευρώ.

*Με 30 έτη το μέρισμα για τους συνταξιούχους ΠΕ κατηγορίας από τα 170 ευρώ πάει στα 119 ευρώ με μείωση κατά 30% (μεσοσταθμικά στο 28%). Για την ΤΕ κατηγορία από τα 154 ευρώ πέφτει στα 108 ευρώ, ενώ για τη ΔΕ κατηγορία (απολυτήριο Λυκείου) από τα 142 ευρώ μειώνεται στα 99 ευρώ.

*Στα 20 με 25 έτη οι περικοπές είναι μεσοσταθμικά 25%. Συνταξιούχος ΠΕ κατηγορίας με 25 έτη πληρωμής εισφορών θα παίρνει μέρισμα 99 ευρώ από 132 σήμερα, ενώ στην κατηγορία ΔΕ το μέρισμα από τα 112 πέφτει στα 84 ευρώ τον μήνα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ