Λαγκάρντ: Τα χειρότερα πέρασαν, αλλά η ανάκαμψη θα είναι άνιση

Λαγκάρντ: Τα χειρότερα πέρασαν, αλλά η ανάκαμψη θα είναι άνιση Facebook Twitter
EPA
0

Τα χειρότερα της οικονομικής κρίσης λόγω κορωνοϊού έχουν- πιθανότατα- περάσει για την ευρωζώνη. Αλλά η ανάκαμψη θα είναι άνιση, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Πιθανότατα έχουμε περάσει το χειρότερο σημείο, και το λέω αυτό με κάποιο τρόμο, γιατί βέβαια θα μπορούσε να υπάρξει ένα σφοδρό δεύτερο κύμα», είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση.

Η ανάκαμψη θα είναι άνιση, ατελής και μετασχηματιστική, προειδοποίησε η Λαγκάρντ, με την έννοια ότι κάποιες εταιρείες σε βιομηχανίες- όπως εκείνες των αερομεταφορών και της διασκέδασης- δεν θα ανακάμψουν ποτέ, ενώ άλλες θα βγουν ισχυρότερες από την κρίση. Παράλληλα πρόεδρος της ΕΚΤ κάλεσε τις αρχές να χρησιμοποιήσουν αυτή την «ανακωχή» που προσφέρει τώρα ο κορωνοϊός, προκειμένου να προετοιμαστούν.

Σε μία νύξη για την απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου για το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η αντίδραση της ΕΚΤ ήταν αναλογική ως προς την πρόκληση που αντιμετωπίζει. Η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι θα αγοράσει ομόλογα 1,3 τρισ. ευρώ και θα δανείσει παρόμοιο ποσό σε τράπεζες με αρνητικά επιτόκια, στο πλαίσιο του σχεδίου προστασίας της οικονομίας της ευρωζώνης.

Στο ίδιο ύφος ήταν και οι δηλώσεις που έκανε ο κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας, Όλι Ρεν, ο οποίος σημείωσε ότι καλύτερα η ΕΚΤ να αποσύρει τα έκτακτα μέτρα όταν θα βεβαιωθεί πως είναι ασφαλές να το πράξει. Σε αυτό το πλαίσιο θύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε αυξήσει πρόωρα τα επιτόκια δύο φορές το 2011, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

  

Με πληροφορίες από Reuters

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM