Λαγκάρντ: «Βαθιές αλλαγές» στην οικονομία από τον κορωνοϊό - «Σε εξαιρετική θέση η Ευρώπη»

Λαγκάρντ: «Βαθιές αλλαγές» στην οικονομία από τον κορωνοϊό - «Σε εξαιρετική θέση η Ευρώπη» Facebook Twitter
EPA
0

Η οικονομική κρίση που πυροδότησε ο κορωνοϊός «θα προκαλέσει βαθιές αλλαγές» στην παγκόσμια οικονομία και η Ευρώπη βρίσκεται σε «εξαιρετική θέση», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ ο κορωνοϊός θα στρέψει την οικονομία προς την οικολογία, την ψηφιοποίηση και θα μεταβάλλει τους τρόπους της απασχόλησης. Η κρίση αυτή «θα αποτελέσει τον επιταχυντή των αλλαγών που βρίσκονταν ήδη σε λανθάνουσα κατάσταση στις οικονομίες μας», προέβλεψε η πρόεδρος της ΕΚΤ, η οποία συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στις εργασίες του συμποσίου «Οικονομικές Συναντήσεις» στο Εξ-αν-Σεν στο Παρίσι.

«Στον τομέα της κατασκευής, της απασχόλησης, του εμπορίου, αυτό που ζήσαμε θα επιταχύνει τις μεταβολές και πιθανότατα θα επιφέρει μία στροφή προς έναν τρόπο ζωής περισσότερο αειφόρο και οικολογικό, πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε ειδικά στην εργασία εξ αποστάσεως, η οποία «θα μεταβάλει τους τρόπους λειτουργίας του συνόλου των εργαζομένων τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες, και «στην επιτάχυνση της ψηφιοποίησης στις υπηρεσίες ή στην αυτοματοποίηση στις βιομηχανίες».

«Εκτιμούμε αυτήν την στιγμή ότι η κρίση θα έχει συσταλτικό αποτέλεσμα στις αλυσίδες τροφοδοσίας της τάξεως του 35% και αύξηση της ρομποτοποίησης στις βιομηχανίες της τάξεως του 70%-75%», προέβλεψε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Επίσης, εξαιτίας του lockdown που αφορούσε την ίδια χρονική στιγμή την πλειονότητα των κατοίκων του πλανήτη, το on line εμπόριο αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό. Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να επιταχυνθεί περισσότερο στο μέλλον «εις βάρος του περισσότερου παραδοσιακού εμπορίου», πρόσθεσε.

Σε εξαιρετική θέση η Ευρώπη 

Απέναντι στις μεταβολές αυτές, «η Ευρώπη βρίσκεται σε εξαιρετική θέση για να προλάβει αυτήν την μετάβαση εν κινήσει. Η ήπειρος «φιλοξενεί ήδη τον μεγαλύτερο τομέα κυκλικής οικονομίας και οικολογικής καινοτομίας στον κόσμο», σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ προσθέτοντας ότι το ευρώ είναι το πρώτο νόμισμα που χρησιμοποιείται για την έκδοση πράσινων ομολόγων.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό και ότι θα χρειασθεί η εκπόνηση ενός «πλαισίου οικονομικής πολιτικής που θα επιτρέψει την επιστράτευση των αναγκαίων χρηματοδοτήσεων».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στεγαστικό: Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης - Στο επίκεντρο εργαζόμενοι στην επαρχία και βραχυχρόνια μίσθωση

Οικονομία / Στεγαστικό: Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης - Στο επίκεντρο εργαζόμενοι στην επαρχία και βραχυχρόνια μίσθωση

Όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το πρόγραμμα ανακαίνισης κατοικιών, τις ιδιωτικές επενδύσεις και τα εγκαταλελειμμένα ή ημιτελή κτίσματα
THE LIFO TEAM
ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΞΕΠΛΥΜΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ

Οικονομία / Δεσμεύτηκαν τα περιουσιακά στοιχεία πέντε εταιρειών πετρελαιοειδών - Το άτομο που τις ελέγχει και η σχέση με τη Ρωσία

Η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος θα λάβει μέριμνα για τους εργαζόμενους στις εταιρείες προκειμένου να απελευθερωθούν τα αναγκαία κεφάλαια για να πληρωθούν οι μισθοί
THE LIFO TEAM
Το υψηλό κόστος στέγασης στην Ευρώπη μοιάζει με «νέα πανδημία», λέει ο δήμαρχος της Βαρκελώνης

Οικονομία / Το υψηλό κόστος στέγασης στην Ευρώπη μοιάζει με «νέα πανδημία», λέει ο δήμαρχος της Βαρκελώνης

Ο Ζάουμε Κολμπόνι, μαζί με άλλους 16 δημάρχους ευρωπαϊκών πόλεων, καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέσει έκτακτους πόρους για την κατασκευή προσιτών κατοικιών
THE LIFO TEAM