Κομισιόν: Δοκιμή για την οικονομική αντοχή της ΕΕ η ρωσική εισβολή

Κομισιόν: Δοκιμή για την οικονομική αντοχή της ΕΕ η ρωσική εισβολή Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει νέες προκλήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, επεσήμανε η Κομισιόν, που υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη. 

Στις εαρινές προβλέψεις της, η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη και προς τα πάνω για τον πληθωρισμό στην ΕΕ. «Η ρωσική εισβολή δοκιμάζει την οικονομική αντοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισημαίνει η Κομισιόν στην ανακοίνωση για τις εαρινές εκτιμήσεις της. 

Για το 2022 προβλέπει ανάπτυξη 2,7% και για την επόμενη χρονιά 2,3% στην ευρωζώνη και την ΕΕ. Για την ανάπτυξη στην Ελλάδα η εκτίμηση της Κομισιόν είναι 3,5% και 3,1% αντίστοιχα, από 4,9% για το 2022 και 3,5% για το 2023.

Όμως, η Κομισιόν σημειώνει ότι οι προβλέψεις για την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη του πολέμου και ιδιαίτερα από τον αντίκτυπό του στην αγορά ενέργειας. 

Δεδομένης της μεγάλης αβεβαιότητας, η Κομισιόν συμπεριέλαβε και σενάριο για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι υψηλότερες τιμές ενέργειες και η μια διακοπή παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Σε αυτό το δυσμενές σενάριο, η ανάπτυξη στην ΕΕ θα είναι περίπου 2,5% και 1% κάτω από το βασικό σενάριο για το 2022 και το 2023 αντίστοιχα. 

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, στο βασικό σενάριο η Κομισιόν προβλέπει 6,1% στην ευρωζώνη και 6,8% στην ΕΕ το 2022 και 6,3% στην Ελλάδα. Για την επόμενη χρονιά, προβλέπει πτώση του πληθωρισμού στο 2,7% στην ευρωζώνη και στο 3,2% στην ΕΕ, ενώ στην Ελλάδα εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 1,9%. Στο δυσμενές σενάριο, η Κομισιόν περιμένει ότι ο πληθωρισμός θα είναι 3% υψηλότερος φέτος και 1% πάνω το 2023, σε σύγκριση με τη βασική πρόβλεψη.  

Αβεβαιότητα στον τουρισμό 

Στην εαρινή πρόβλεψη για την Ελλάδα, η Κομισιόν μεταξύ άλλων κάνει λόγο και για αβεβαιότητα στον τουρισμό. 

Ο λόγος είναι ότι εξαιτίας του πληθωρισμού μπορεί αν μειωθεί το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα τόσο των ντόπιων όσο και των ξένων τουριστών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στον αντίποδα, σημειώνει ότι μπορεί η χώρα μας μπορεί να καταγράψει ισχυρότερες από το αναμενόμενο επιδόσεις στις εξαγωγές. 

Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο δημοσιονομικό χρέος στην ΕΕ, που διαμορφώθηκε στο 193,3% του ΑΕΠ  πέρυσι. Φέτος αναμένεται να μειωθεί στο 185,7% του ΑΕΠ, έναντι 94,7% στην ευρωζώνη και 87,1% στην ΕΕ. Το 2023, το δημοσιονομικό χρέος στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 180,4% του ΑΕΠ.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,3% στην Ελλάδα φέτος- από 3,7% κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη- και το 2023 αναμένεται μείωση 1% στη χώρα μας. Τέλος, αναφορικά με την ανεργία, προβλέπεται να μειωθεί στο 13,7% στην Ελλάδα φέτος και στο 13,1% την επόμενη χρονιά. 

Κομισιόν: Δοκιμή για την οικονομική αντοχή της ΕΕ η ρωσική εισβολή Facebook Twitter

Με πληροφορίες από ΑΠΕ
 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM