Κατώτατος μισθός: Πόσο είναι σήμερα και πόσο θα φτάσει το 2027 - Θα μπορεί να μειωθεί;

Κατώτατος μισθός: Πόσο είναι σήμερα και πόσο θα φτάσει το 2027 - Θα μπορεί να μειωθεί; Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Pexels
0

Ο κατώτατος μισθός «δεν θα μπορεί να μειωθεί, παρά μόνο να αυξάνεται», εξηγεί η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως.

Η Νίκη Κεραμέως μίλησε στο Mega και αναφέρθηκε στην ψήφιση του νόμου σχετικά με τον κατώτατο μισθό, τονίζοντας πως έρχονται αλλαγές. Μία από αυτές είναι η απαγόρευση από εδώ και πέρα οποιασδήποτε μείωσης στον κατώτατο μισθό, καθώς και η επέκταση της αύξησης αυτής στους δημόσιους υπαλλήλους. «Σήμερα είμαστε στα 830 ευρώ και θα πάμε στα 950 ευρώ το 2027. Ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να μειωθεί, μπορεί μόνο να αυξάνεται», δήλωσε.

«Λέμε ναι στις συλλογικές συμβάσεις, αλλά από ένα κατώτατο κατώφλι ως αφετηρία για τις διαπραγματεύσεις», συμπλήρωσε ενώ μίλησε και για την προσπάθεια της κυβέρνησης, για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων του εξωτερικού. Σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως, το υπουργείο Εργασίας έχει ξεκινήσει δράσεις που στοχεύουν στη γεφύρωση δύο σημαντικών στοιχείων: των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό και σκέφτονται να γυρίσουν πίσω, καθώς και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και ψάχνουν εξειδικευμένο προσωπικό.

«Η χώρα μας έχει σταθερή κυβέρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ευρώπη, άρα έχει ορίζοντα με ευοίωνα σημάδια μπροστά. Έχει σημειώσει πρόοδο στην ανεργία και έχουμε αυξήσεις στους μισθούς», είπεη Νίκη Κεραμέως η οποία μίλησε και για το νέο πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης για 1.000 άτομα με αναπηρία. «Μία είναι η λέξη: συμπερίληψη, το πως θα αγωνιστούμε όλοι μαζί για να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για μία πιο συμπεριληπτική εργασία» τόνισε.

Κατώτατος μισθός: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο

Υπενθυμίζεται ότι υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά από πολύωρη διαδικασία που ξεκίνησε την Τετάρτη, για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναπροσαρμογή μισθών του δημοσίου τομέα. Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει το ΚΚΕ, επί της αρχής και των άρθρων 1-15 του νομοσχεδίου. Σε σύνολο 296 βουλευτών υπέρ της αρχής τάχθηκαν 157 βουλευτές και 139 ψήφισαν «όχι».

Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2022/2041 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Αναπροσαρμογή μισθών προσωπικού δημοσίου τομέα - Ρυθμίσεις για τον καθορισμό κατώτατου μισθού για τα έτη 2025, 2026 και 2027».

 
Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM