«Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, αλλά χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούρκι Κατάινεν.

 

Αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, είπε ότι βεβαίως αποτελεί δικαίωμα της Ελλάδας να το κάνει αυτό, προσθέτοντας ότι η σύστασή μας προς όλα τα κράτη και όχι μόνον προς την Ελλάδα είναι ότι οι μισθοί πρέπει να ακολουθούν την εξέλιξη της παραγωγικότητας.

 

Είναι μια υγιής αρχή, είπε η σύνδεση της αύξησης των μισθών με την αύξηση της παραγωγικότητας, διαφορετικά οι αυξήσεις των αμοιβών δεν είναι βιώσιμες. Κατανοώ, πρόσθεσε, ότι σε πολλά επαγγέλματα οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί, αλλά παράλληλα με την αύξηση τους πρέπει να αυξάνεται και η ανταγωνιστικότητα γιατί είναι προϋπόθεση για τις επενδύσεις στη χώρα. Το σημαντικό για την Ελλάδα, τόνισε, είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας.

 

Ο κ. Κατάινεν επέμεινε ιδιαίτερα στην εφαρμογή «πλήρως και γρήγορα» των μεταρρυθμίσεων και από την παρούσα και από την επόμενη κυβέρνηση, για να επισημάνει ότι ενδεχόμενα πισωγυρίσματα θα μειώσουν την εμπιστοσύνη. Στη χώρα μου είπε, προχωράμε τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

 

Για τη φορολογία, σημείωσε ότι είναι υψηλή και πρέπει να μειωθεί σταδιακά και να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Όσο διευρύνεται η φορολογική βάση, τόσο μπορεί να μειωθεί η φορολογία, τόνισε, εκφράζοντας την άποψη ότι ίσως πρέπει να μεταφερθεί ένα μέρος της από την εργασία και την επιχειρηματικότητα στην κατανάλωση.

 

Επίσης, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το 25% του ελληνικού πληθυσμού έχει πτυχίο, επισημαίνοντας ότι αυτό το δυναμικό στοιχείο της Ελλάδας δεν έχει αξιοποιηθεί ικανοποιητικά.

 

«Πολλοί Έλληνες είναι καινοτόμοι και αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι αυτό το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας θα μπορούσε να βοηθηθεί. Άρα, μέρος της λύσης είναι το Πακέτο Γιούνκερ αλλά και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Ελλάδας» υπογράμμισε ο κ. Κατάινεν.

 

Ο Γιούρκι Κατάινεν ανέφερε επίσης πως η Κομισιόν αναμένει από τη σημερινή, αλλά και από την επόμενη κυβέρνηση τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. «Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι λιτότητα», είπε ο ίδιος, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου. 

 

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε επίσης ότι εκεί που χρειάζεται η Ελλάδα καλύτερες αποδόσεις είναι στα «κόκκινα δάνεια», την εκπαίδευση, και να ανακτήσουν οι τράπεζες την εμπιστοσύνη.