Και λιγότερο και για λιγότερους το φετινό επίδομα θέρμανσης

Και λιγότερο και για λιγότερους το φετινό επίδομα θέρμανσης Facebook Twitter
1

Μειωμένο κατά 28,5% θα είναι το επίδομα θέρμανσης που θα χορηγηθεί σε 700.000 φορολογούμενους από 1,1 εκατ. το περυσινό έτος, ενώ δεν πρόκειται, όπως όλα δείχνουν, να δοθεί εντός του τρέχοντος έτους.

 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η πρώτη δόση θα κατατεθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων τον Ιανουάριο και η εξόφληση θα γίνει τον Μάιο του 2016. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ωστόσο δεν έχει πάρει την τελική υπογραφή από τον αναπληρωτή υπουργό Τρύφωνα Αλεξιάδη, το κόστος για τους δικαιούχους θα ανέλθει κάτω από τα 60 λεπτά το λίτρο στην Αθήνα και περίπου στα 63-65 λεπτά το λίτρο στην περιφέρεια.

 

Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών:

  • Μείωση του επιδόματος από τα 35 στα 25 λεπτά ανά λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος για έναν δικαιούχο θα μειωθεί κάτω από τα 60 λεπτά.
  • Η πρώτη δόση θα δοθεί τον Ιανουάριο του 2016 και η δεύτερη τον Μάιο. Δηλαδή δεν πρόκειται να δοθεί ποσό προκαταβολικά.
  • 12.000 ευρώ εισόδημα (από 30.000 ευρώ πέρυσι), για άγαμο με περιουσία μέχρι 100.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας.
  • 20.000 ευρώ για έγγαμους με περιουσία μέχρι 150.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας.
  • 22.000 για έγγαμους με ένα τέκνο και 2.000 παραπάνω για κάθε τέκνο.
  • Πέρυσι είχαν δικαίωμα στο επίδομα 5.500.000 φορολογούμενοι αλλά έκαναν αίτηση μόνο 1.100.000.
  • Φέτος το επίδομα δικαιούνται 2.300.000 φορολογούμενοι αλλά εκτιμάται πως θα κάνουν αίτηση 700.000.
  • Σχεδιάζεται και περιορισμός των τετραγωνικών μέτρων κατοικίας από τα 120 στα 100, προκειμένου να προκύψει το τελικό ύψος του επιδόματος.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στις ζώνες, δηλαδή στις γεωγραφικές περιφέρειες.

 

Συγκεκριμένα, πέρυσι η επιδότηση ήταν 0,35 ευρώ ανά λίτρο, για τα πρώτα 120 τ.μ. της κατοικίας και με πλαφόν κατανάλωσης τα 3.000 λίτρα, τα 1.800 λίτρα, τα 960 λίτρα και τα 600 λίτρα για κάθε μία από τις τέσσερις ζώνες, με αποτέλεσμα το επίδομα να διαμορφώνεται ως εξής:

  1. Στα 3.000 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Α΄ Ζώνη (Νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας) με ανώτατο ποσό τα 1.050 ευρώ.
  2. Στα 1.800 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στη Β΄ Ζώνη (Νομοί Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου) με ανώτατο ποσό τα 630 ευρώ.
  3. Στα 960 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Γ΄ Ζώνη (Νομοί Αττικής, -εκτός Κυθήρων και Σαρωνικού- Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Αρτας) με ανώτατο ποσό τα 336 ευρώ.
  4. Στα 600 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στη Δ΄ Ζώνη (Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσων, Σάμου, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης) με ανώτατο ποσό τα 210 ευρώ.
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία / Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κανονισμός της ΕΕ για την απανθρακοποίηση φέρνει αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο και μαζούτ – Αντιδράσεις για τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα
LIFO NEWSROOM
ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM