Η Ελλάδα εξόφλησε πρόωρα δάνεια ύψους 5,29 δισ. ευρώ

Η κυβέρνηση εξόφλησε πρόωρα δάνεια του Greek Loan Facility συνολικού ύψους 5,29 δισ. ευρώ Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Eurokinissi
0

Η Ελλάδα προχώρησε σήμερα στην πρόωρη εξόφληση δανείων του Greek Loan Facility, συνολικού ύψους 5,29 δισ. ευρώ που έληγαν το 2024 και το 2025.

Τα συγκεκριμένα δάνεια δόθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος που είχε συμφωνηθεί τον Μάιο του 2010. Το πρόγραμμα περιελάμβανε διμερή δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης (52,9 δισ.) και το ΔΝΤ (20,1 δισ.).

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Η πρόωρη αποπληρωμή δανείων πιστοποιεί την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας και συμβάλει στη δημιουργία ακόμη πιο θετικών προοπτικών για τα επόμενα χρόνια».

Ο Κωστής Χατζηδάκης συμπλήρωσε πως «η μείωση του χρέους τόσο ως ποσοστό του ΑΕΠ, όσο και σε απόλυτα μεγέθη, και κατ' επέκταση ο περιορισμός τού κόστους εξυπηρέτησής του, μειώνει αντίστοιχα τις δαπάνες του προϋπολογισμού για τόκους και απελευθερώνει πόρους για την ανάπτυξη. Ακόμη πιο σημαντική συνέπεια είναι η βελτίωση του προφίλ του ελληνικού χρέους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και, σε συνδυασμό με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η περαιτέρω βελτίωση των όρων δανεισμού του ελληνικού δημοσίου από τις διεθνείς αγορές».

Υπενθυμίζεται πως αυτή είναι η δεύτερη πρωτοβουλία της κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή δανείων, καθώς είχε προηγηθεί η αντίστοιχη πρόωρη αποπληρωμή δανείων του Greek Loan Facility και το 2022. Επίσης, η Ελλάδα εξόφλησε πλήρως, επίσης πριν από τη λήξη τους, το σύνολο των δανείων του ΔΝΤ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στάσσης από Νταβός: Πώς η ΔΕΗ εξελίσσεται σε Powertech Όμιλο

Οικονομία / Στάσσης από Νταβός: Πώς η ΔΕΗ εξελίσσεται σε Powertech Όμιλο

Όσα είπε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ στο «World Economic Forum Annual Meeting 2026» στο Davos της Ελβετίας, σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση της πρωτοβουλίας «Από τον άνθρακα στην καθαρή ενέργεια»
THE LIFO TEAM