Απίθανο θεωρεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ το ενδεχόμενο να συνέλθει πριν από το 2021 η οικονομία της ευρωζώνης, μετά το πλήγμα του κορωνοϊού.

 

«Από τη σημερινή προοπτική, φαίνεται σε κάθε περίπτωση απίθανο ότι η οικονομική δραστηριότητα θα επανέλθει στα προ της κρίσης επίπεδα πριν από το 2021, αν όχι αργότερα», δήλωσε ο Φίλιπ Λέιν, επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας στην εφημερίδα El Pais.

 

Ο Λέιν σημείωσε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση, όπως και ότι είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα μέσα της, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να προσαρμοσθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την αντιμετώπιση της πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Programme, PEPP).

 

Όταν του επισημάνθηκε ότι η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει το PEPP, το οποίο θεσπίστηκε τον Μάρτιο με ύψος 750 δισ. ευρώ, στη συνεδρίαση του Ιουνίου, ο Λέιν απάντησε: «Αξιολογούμε συνεχώς αν κάνουμε αρκετά και αν υπάρχει κίνδυνος αστάθειας. Έχουμε ακόμη τρεις εβδομάδες για τη σύνοδο του Ιουνίου και είμαστε στη διαδικασία ανάλυσης της κατάστασης. Αν δούμε ότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες είναι πολύ σφιχτές ή ότι η πίεση σε επιμέρους αγορές ομολόγων δεν αντανακλά τα βασικά οικονομικά μεγέθη, μπορεί να προσαρμόσουμε το μέγεθος ή τη διάρκεια των αγορών μας, τις οποίες μπορούμε ούτως ή άλλως να κάνουμε με ευέλικτο τρόπο όσον αφορά τον χρόνο και τμήματα της αγοράς».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ