Η εισβολή στην Ουκρανία «εκτοξεύει» την τιμή του ρεύματος - Νέο ιστορικό υψηλό για το φυσικό αέριο

Η εισβολή στην Ουκρανία «εκτοξεύει» τη χονδρική τιμή του ρεύματος - Νέο ιστορικό υψηλό για το φυσικό αέριο Facebook Twitter
0

Σημαντικά αυξημένες είναι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τη σημερινή ημέρα, τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά, ενώ χθες η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ, φθάνοντας μία «ανάσα» πριν από τα 200 ευρώ ανά μεγατώρα.

Η τιμή χονδρικής στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας διαμορφώνεται σήμερα στα 362,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 29% σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα ενώ η μέγιστη τιμή φθάνει στα 446,52 ευρώ.

Πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη τιμή ιστορικά στο ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά τις 22 Δεκεμβρίου οπότε είχε διαμορφωθεί στα 415,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι μονάδες φυσικού αερίου καλύπτουν σήμερα το 53,7% της ζήτησης ενώ μειωμένη είναι η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών (16,3%), των υδροηλεκτρικών (4,3%) και των εισαγωγών (5,5%). Σημαντικές (κοντά στις 26 γιγαβατώρες) είναι και οι εξαγωγές ενέργειας.

Παρά την αύξηση η τιμή στο ελληνικό Χρηματιστήριο συγκαταλέγεται στις χαμηλότερες της Ευρώπης. Συγκεκριμένα η ελληνική αγορά είναι η 6η φθηνότερη μετά την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Ακριβότερες χώρες είναι η Μ.Βρετανία (μέση τιμή στα 434,28 ευρώ ανά μεγαβατώρα), Ελβετία (388,05) και Σερβία (385,89).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Bloomberg

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ