ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

Χρηματιστήριο: Απώλειες 38% μέσα σε ένα μήνα εξαιτίας του κορωνοϊού

Χρηματιστήριο: Απώλειες 38% μέσα σε ένα μήνα εξαιτίας του κορωνοϊού Facebook Twitter
Απώλειες 38% σε ένα μήνα στο Χρηματιστήριο (Πηγή φωτό EUROKINISSI)
0

Ένα μήνα κρίσης συμπλήρωσαν τα διεθνή χρηματιστήρια αυτή την εβδομάδα, καθώς από τις 24 Φεβρουαρίου ξέσπασε κύμα έντονου sell-off, λόγω του κορωνοϊού.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι «πρωταγωνιστής» των χειρότερων αποδόσεων διεθνώς αυτό το διάστημα. Οι απώλειες στον Γενικό Δείκτη ξεπερνούν το 38%, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», και η αγορά έχει βυθιστεί σε χαμηλά τετραετίας, παρά τα διαλείμματα ανοδικού ξεσπάσματος.

Η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται πλέον στα 39 δισ. ευρώ, καθώς 23 δισεκατομμύρια έχουν κάνει «φτερά». Οι τράπεζες έχουν χάσει το 60% της αξίας τους μέσα σε 22 συνεδριάσεις και ο σχετικός δείκτης έχει κάνει «βουτιά» σε ιστορικά χαμηλά.

Τα τελευταία 24ωρά, μετά την ανακοίνωση ιστορικών μέτρων στήριξης από κυβερνήσεις, θεσμούς και κεντρικές τράπεζες, οι βασικοί δείκτες φαίνεται να καλύπτουν μέρος του χαμένου εδάφους. Όμως, ο απολογισμός του τελευταίου μήνα παραμένει δραματικός.

Πάνω από 15 τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν χαθεί από την κεφαλαιοποίηση των μετοχών παγκοσμίως, ενώ όλοι οι χρηματιστηριακοί δείκτες βρίσκονται στο «κόκκινο». Μετά το Χρηματιστήριο Αθηνών, τις μεγαλύτερες απώλειες τον τελευταίο μήνα σημειώνει ο βραζιλιάνικος δείκτης Bovespa, που φτάνει το 34%, και ακολουθούν ο ρωσικός RTSI στο -30%, το χρηματιστήριο της Βουδαπέστης στο -29,1%, του Πακιστάν στο -28,8%, ο ινδικός δείκτης Sensex στο -28,4%, ο αυστριακός ΑΤΧ στο -27,5%, ο PSE των Φιλιππίνων στο -27,2%, ο ισπανικός IBEX στο -24,8%, ο ιταλικός FTSE MIB στο -24,3% και ο Dow Jones στο -23%, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα.

Οι βασικοί διεθνείς δείκτες υποχωρούν σε ποσοστό ανάλογο με τις υποχωρήσεις στην κρίση του 1929, του 1973 και του 2007-2008. Οι περισσότεροι δείκτες έχουν μπει σε έδαφος bear market (πτώση τουλάχιστον 20% από τα πρόσφατα υψηλά), κάτι που υποδηλώνει ότι οι οικονομίες οδεύουν σε ύφεση. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις προβλέψεις των αναλυτών. Όλο και περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι μιλούν για διψήφιο ρυθμό υποχώρησης του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην ευρωζώνη.

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια ύφεση φέτος μπορεί να είναι χειρότερη από εκείνη της κρίσης του 2008-2009. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι διεθνείς αναλυτές προβλέπουν ύφεση έως και 8% για το 2020.

Οικονομία
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ