ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Φυσικό αέριο: Εκτόξευση της τιμής του με ιστορικό υψηλό 14ετίας

Φυσικό αέριο: Εκτόξευση της τιμής του με ιστορικό υψηλό 14ετίας Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύονται σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες πυροδοτούν τη ζήτηση για καύσιμα και ενώ η πρόθεση της Ευρώπης για απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα, ταράζει την παγκόσμια αγορά ενέργειας. 

Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αυξήθηκαν πάνω από 11%, στα 9,75 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (MMBtu), το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008. 

Το φυσικό αέριο πλέον έχει αυξηθεί κατά 66% τον Ιούλιο, καθιστώντας τον μήνα ως υποψήφιο κορυφαίων επιδόσεων από την έναρξη της αγοράς, το 1990. 

«Παρότι το μέγεθος και η ταχύτητα των πρόσφατων αυξήσεων του φυσικού αερίου δείχνουν πως συμβάλλουν στη μη θεμελιώδη δυναμική της αγοράς, εντούτοις ο κύριος μοχλός είναι τα υποστηρικτικά fundamental» αναφέρει σε υπόμνημα στους πελάτες της η EBW Analytics Group. 

«Ο πολύ ζεστός καιρός είναι ο κυρίαρχος παράγοντας ανόδου», πρόσθεσε ο όμιλος. 

Επιπλέον, όπως προσθέτει ο Ντέιβιντ Γκίβενς, επικεφαλής υπηρεσιών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού για τη Βόρεια Αμερική της Argus Media, η φετινή αύξηση παραγωγής ήταν «οικτρά μικρή». 

«Υπάρχουν κρίσιμοι περιορισμοί αγωγών που δημιουργούν στις αγορές ανισότητες τιμών που δεν έχουμε δει ξανά» σημείωσε. 

Στην Ευρώπη, τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου TTF εκτοξεύθηκεαν κατά 19,8 στα 211.70 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η κίνηση διαδέχεται κέρδος κατά  10% χθες,, Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση από τη Gazprom για περαιτέρω μείωση των ροών μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Χθες Δευτέρα, ο ρωσικός κολοσσός της ενέργειας Gazprom ανακοίνωσε πως μείωσε την προμήθεια αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 από το 40% στο 20% της δυναμικότητάς του.

Ακριβώς αυτό το σενάριο ώθησε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να υποβάλει πρόταση για την εξοικονόμηση και την αποθήκευση αποθεμάτων αερίου σε όλη την ΕΕ, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες χθες το απόγευμα.

Με πληροφορίες από CNBC

Οικονομία
0

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ