Φόροι 8 φορές τον χρόνο: Η Ελλάδα 79η στην «ευκολία» επιχειρηματικής δραστηριότητας

Φόροι 8 φορές τον χρόνο: Η Ελλάδα 79η στην «ευκολία» επιχειρηματικής δραστηριότητας Facebook Twitter
0

Η Ελλάδα δεν είναι η πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις χώρα αφού βρίσκεται στην 79η θέση μεταξύ 190 χωρών σε ό,τι αφορά την ευκολία άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα

Το 2015 η χώρα μας βρισκόταν στην 60η θέση. Η λίστα συντάχθηκε με βάσει φετινά στοιχεία και, όπως επισημαίνει ο ΣΕΒ στη δική του ανάλυση της έκθεσης Doing Business 2020, στην Ελλάδα η συνολική φορολογική επιβάρυνση ανέρχεται στο 52% των κερδών, την ώρα που ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι στο 40% των κερδών.

Η χρηματοδότηση βαθμολογείται με 9 στα 20 με πολλές χώρες στο 20. Μια επιχείρηση στην Ελλάδα πληρώνει φόρους 8 φορές το χρόνο, δεσμεύοντας 193 ώρες, όταν σε άλλες χώρες αυτό δεν υπερβαίνει τις 3 φορές το χρόνο. Ενδεικτικό είναι πως για μια εμπορική διαμάχη που εκδικάζεται σε πρωτοδικείο, απαιτούνται 1711 ημέρες (έναντι 584 ημερών κατά μ.ο στον ΟΟΣΑ) για να ολοκληρωθεί η διαδικασία επίλυσης της διαφοράς, έχοντας αυξηθεί από 1000 ημέρες πριν την κρίση.

Μια απαίτηση πληρωμής μέσω εξώδικου παίρνει 60 ημέρες στην Ελλάδα, 36 ημέρες κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ και 6 ημέρες στη Σιγκαπούρη. Ο χρόνος που καταναλώνεται πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά τη δικαστική διαδικασία ανέρχεται σε 1400 ημέρες, (415 ημέρες ΟΟΣΑ), 90 ημέρες σε πολλές χώρες και 1420 ημέρες στο Αφγανιστάν.

Η εκτέλεση της δικαστικής απόφασης παίρνει 251 ημέρες έναντι 133 ημερών στον ΟΟΣΑ, με το κόστος να είναι περίπου το ίδιο (με τα δικηγορικά έξοδα να είναι χαμηλότερα και τα δικαστικά έξοδα πολύ υψηλότερα). Στην πτώχευση, το αποτέλεσμα σχεδόν πάντα είναι τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας να πωλούνται τμηματικά, όταν ο κανόνας στον ΟΟΣΑ είναι η εταιρεία να πωλείται ως συνεχιζόμενη δραστηριότητα.

Ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης ανέρχεται στο 28,3% έναντι 23,5% στον ΟΟΣΑ και όπως επισημαίνει ο ΣΕΒ, η ευκολία του επιχειρείν στην Ελλάδα μπορεί μεν βελτιώνεται αλλά αυτό γίνεται με πολύ αργό ρυθμό και ανεπαρκή βήματα. Αποτέλεσμα είναι η χώρα μας να μένει πίσω« στη διαμόρφωση ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος συγκριτικά με άλλες χώρες, που βελτιώνουν τους δείκτες τους με μεγαλύτερη ταχύτητα».

Σε επιμέρους δείκτες καταγράφονται οι εξής επιδόσεις:

-Η έναρξη επιχείρησης, ενώ πέρυσι χρειαζόταν 12,5 ημέρες, σήμερα παίρνει 4 ημέρες, αν και στη Νέα Ζηλανδία γίνεται σε μισή ημέρα. Η έκδοση άδειας οικοδομής (για μια αποθήκη) απαιτεί 17 διαδικασίες και 180 ημέρες, ενώ στις πιο αποτελεσματικές χώρες 7 διαδικασίες, και στη Ν. Κορέα ολοκληρώνεται σε 27,5 ημέρες.

Η ηλεκτροδότηση (για μια αποθήκη) παίρνει 51 ημέρες, ενώ γίνεται σε 7 ημέρες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με την αξιοπιστία της παρεχόμενης υπηρεσίας να είναι σχετικά υψηλή. Η μεταγραφή ακίνητης περιουσίας απαιτεί 11 διαδικασίες και 26 ημέρες, όταν αυτό γίνεται με 1 διαδικασία και σε 1 ημέρα σε πολλές χώρες.

Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι εάν ευθυγραμμισθούν ορισμένοι παράμετροι με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, για παράδειγμα, ο αριθμός των διαδικασιών στη μεταγραφή ακινήτων να γίνουν 4,8 από 11 σήμερα, ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης να μειωθεί σε 584 ημέρες από 1711 σήμερα, και το ποσοστό ανάκτησης υπέρ των πιστωτών να αυξηθεί σε 68,3 σεντς στο δολάριο από 32 σήμερα, τότε η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην 51η θέση από την 79η θέση σήμερα.

Με πληροφορίες από ΣΕΒ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τούρκοι κάνουν αναρτήσεις για το «φτηνό, καλό φαΐ» στην Ελλάδα, αλλά από πίσω κρύβεται κάτι ένα μεγάλο πρόβλημα

Διεθνή / Τούρκοι κάνουν αναρτήσεις για το «φτηνό, καλό φαΐ» στην Ελλάδα, αλλά από πίσω κρύβεται ένα μεγάλο πρόβλημα

Οι τιμές σε τουριστικά θέρετρα σε Ελλάδα και Τουρκία - Αυξάνονται οι τιμές σε φαγητό, ένδυση, μεταφορές - Το όριο πείνας στην Τουρκία ξεπερνά τον κατώτατο μισθό κατά 3.000 λίρες - Ακόμα πιο δύσκολη η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ