Επιχείρηση «θερμοστάτης»: Tα μπόνους οικονομίας στο ρεύμα που εξετάζονται

Επιχείρηση «θερμοστάτης»: Οι προβλέψεις και τα μπόνους που εξετάζονται – Εν αναμονή ανακοινώσεων Facebook Twitter
0

Εντός της εβδομάδας αναμένονται ανακοινώσεις αναφορικά με κίνητρα στους φορείς της γενικής κυβέρνησης για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, θα προχωρήσουν στις ανακοινώσεις, απευθύνοντας παράλληλα συστάσεις για χρήση των κλιματιστικών σε όλα τα δημόσια κτήρια, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου στην Καθημερινή.

Ειδικότερα, θα υπάρξει σύσταση για διατήρηση της θερμοκρασίας στους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Στο πακέτο μέτρων εξοικονόμησης για τους θερινούς μήνες, όταν και αυξάνεται κατακόρυφα η χρήση των κλιματιστικών, περιλαμβάνεται και περιορισμός στις καταναλώσεις του οδικού φωτισμού.

Παράλληλα, οι φορείς της γενικής κυβέρνησης, όπως υπουργεία και δήμοι, θα λαμβάνουν αυξημένη χρηματοδότηση σε περίπτωση που ακολουθήσουν τις συστάσεις και μειώσουν την κατανάλωση.

Όσον αφορά στα ίδια τα κλιματιστικά, ελλείψει τρόπου ελέγχου της θερμοκρασίας, η ανταπόκριση στις κυβερνητικές συστάσεις θα αξιολογείται με βάση τους λογαριασμούς της περιόδου αναφοράς με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Όταν διαπιστώνεται πως η κατανάλωση είναι χαμηλότερη, τότε ο φορέας θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια τακτικού προϋπολογισμού.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ίδιας πηγής, να ανοίξει ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα καταχωρίζονται τα στοιχεία και οι καταναλώσεις κάθε δημόσιου κτηρίου.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ακόμα, έχει ήδη προχωρήσει σε μια πλήρη καταγραφή της ενεργειακής κατανάλωσης κάθε δημοσίου κτηρίου κατά τους χειμερινούς και θερινούς μήνες και έχει υπολογίσει την τυχόν εξοικονόμηση από το ρύθμιση των κλιματιστικών στην κατάλληλη θερμοκρασία.Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, από τον περιορισμό της κατανάλωσης στους οδικούς φωτισμούς των πόλεων θα προκύψει εξοικονόμηση της τάξης των 18-20 εκατ. ευρώ.

Συστάσεις για τη χρήση κλιματιστικών θα υπάρχουν και στα νοικοκυριά, με το υπουργείο Οικονομικών να φέρεται να εξετάζει και κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας απ' αυτά, μέσω ενός αντίστοιχου μηχανισμού σύγκρισης της κατανάλωσης με το αντίστοιχο περυσινό δίμηνο και αυξημένης επιδότησης του λογαριασμού ρεύματος. Η εφαρμογή για την επιστροφή έως και 600 ευρώ – ανοίγει στις 15 Ιουνίου -  αναμένεται να διευκολύνει την προσπάθεια αυτή.

Η επιχείρηση «θερμοστάτης», όπως χαρακτηρίζεται, εφαρμόζεται ήδη σε Ιταλία και  Ισπανία. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε προαναγγέλλει την εφαρμογή και στη χώρα μας κατά την επαφή που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης είχε τονίσει πως «με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα».

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ