Έντονη ανησυχία για τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης εκφράζουν οι θεσμοί

Έντονη ανησυχία για τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης εκφράζουν οι θεσμοί Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

«Τα προτεινόμενα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης εγείρουν έντονη ανησυχία τόσο ως προς τη διαδικασία όσο και ως προς την ουσία σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις του μνημονίου στο θέμα των συντάξεων» αναφέρεται σε επίσημη έκθεση οι θεσμοί, την οποία και έδωσαν σήμερα στα μέλη του ESM.

Τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επηρεάσουν την δημοσιονομική κατάσταση το 2017 και 2018, εκφράζουν σε μια πρώτη εκτίμησή τους οι θεσμοί, πλην όμως επισημαίνουν ότι η διαδικασία και τα μέτρα για τις συντάξεις εγείρουν «σημαντικές ανησυχίες».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), η πρώτη εκτίμηση των θεσμών επισημαίνει ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση εγείρουν "σημαντικές ανησυχίες" τόσο για τη διαδικασία όσο και για την ουσία σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με το Μνημόνιο, και ειδικά όσον αφορά τις συντάξεις.

Οι θεσμοί αναφέρουν ότι παρόλο που τα μέτρα αυτά μειώνουν το περιθώριο ασφαλείας γύρω από το δημοσιονομικό στόχο του 2016, δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τη δημοσιονομική κατάσταση το 2017 και 2018, αν και σε περίπτωση που επεκταθούν και τα επόμενα χρόνια, εγείρουν κινδύνους όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους.

«Τα μέλη της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν πως θα προχωρήσουν για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπως συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου» καταλήγει η έκθεση. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ