Μέσα στη μέρα θα ξεκινήσει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το 2021, με την πληρωμή του φόρου να πραγματοποιείται σε έξι δόσεις. 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν διπλή δόση τον Οκτώβριο, χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις.

 

Παράλληλα, δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στο ύψος του φόρου για αυτούς που δε μεταβλήθηκε η περιουσιακή τους κατάσταση, στον φετινό ΕΝΦΙΑ δε θα υπάρχουν σε σύγκριση με τον περυσινό. Σε κάθε περίπτωση, οι περίπου 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα κληθούν να πληρώσουν συνολικό φόρο λίγο πάνω από τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Ωστόσο, διαφορές στο εκκαθαριστικό τους θα δουν εκείνοι που αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητο, όπως επίσης και οι ιδιοκτήτες που προχώρησαν στην τακτοποίηση αυθαίρετων επιφανειών. Ανάλογα με το αν οι ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει μικρότερες ή μεγαλύτερες επιφάνειες, θα δουν το εκκαθαριστικό τους, αυξημένο ή μειωμένο αντίστοιχα. 

 

Στο πλαίσιο αυτό, αλλαγές στα εκκαθαριστικά τους θα δουν οι εξής κατηγορίες πολιτών:

 

  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που λόγω της προσθήκης ενός έτους στην παλαιότητα των ακινήτων τους θα εφαρμοστεί φέτος μικρότερος συντελεστής παλαιότητας που μειώνει τον φόρο.
  • Εκείνοι που απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητα εντός του 2020 με συνέπεια η ακίνητη περιουσία τους την 1η Ιανουαρίου 2021 να έχει αυξηθεί ή μειωθεί αντίστοιχα.
  • Ιδιοκτήτες που τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες στα ακίνητα τους. Ο φόρος θα είναι αυξημένος καθώς θα υπολογιστεί σε περισσότερα τετραγωνικά μέτρα.
  • Οι φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημία και εμφάνισαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις μειωμένα εισοδήματα εξαιτίας του μέτρου της αναστολής εργασίας ή των «κουρεμένων» ενοικίων με αποτέλεσμα να πληρούν για πρώτη φορά τα εισοδηματικά κριτήρια για τη μερική (κατά 50%) ή την ολική (κατά 100%) απαλλαγή τους από τον ΕΝΦΙΑ.

 

Μειωμένος κατά 50% ή και μηδενικός φόρος

 

Στο μεταξύ, μια μεγάλη κατηγορία φορολογουμένων θα πληρώσουν μειωμένο φόρο ή ακόμη και μηδενικό με βάση τα εισοδήματα που είχαν το 2020. 

 

Πιο συγκεκριμένα, Ο αριθμός των φορολογουμένων αυτής της κατηγορίας υπολογίζεται σε πάνω από 1,3 εκατομμύρια και για αυτούς ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 50% ή ακόμη και θα μηδενίζεται.

 

Ο αριθμός αυτός θα είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων που προκάλεσε η πανδημία.

 

Υπολογισμός και εξόφληση του ΕΝΦΙΑ

 

Για τον υπολογισμό του φόρου, θα ληφθούν υπόψη οι αντικειμενικές αξίες που ισχύουν μέχρι το τέλος του έτους.

 

Ο νέος λογαριασμός μπορεί να εξοφληθεί σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα δοθεί η δυνατότητα καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ μαζί με τη δεύτερη δόση έως τις 29 Οκτωβρίου χωρίς πρόστιμο.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ