Εκτός στόχου η ανάπτυξη το 2017 - Στο 1,4% σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ

Εκτός στόχου η ανάπτυξη το 2017 - Στο 1,4% σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ Facebook Twitter
0

Ανάπτυξη χαμηλότερη από τον στόχο του 1,6% για το 2017, δείχνει η πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή εκτιμά πως το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,4% πέρυσι (ποσοστό κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από τον στόχο που είχε θέσει ο προϋπολογισμός του 2018), και ανήλθε σε 187,1 δισ. ευρώ από 184,6 δισ. ευρώ το 2016.

Η εκτίμηση αυτή έχει υπολογιστεί από το άθροισμα των αντίστοιχων αποτελεσμάτων των τριμήνων του 2017 (μη εποχικά διορθωμένων), όπως έχουν προκύψει μετά την ενσωμάτωση ενημερωμένων στοιχείων.

Σε τρέχουσες τιμές, το ΑΕΠ ανήλθε πέρυσι σε 177,7 δισ. ευρώ έναντι 174,2 δισ. ευρώ το 2016, παρουσιάζοντας αύξηση 2%.

Σημειώνεται ότι προβλέπεται και δεύτερη εκτίμηση, η οποία είναι προγραμματισμένη να ανακοινωθεί στις 17 Οκτωβρίου. Η δεύτερη εκτίμηση γίνεται με τη χρήση ετήσιων στοιχείων από τις πηγές (όπως Έρευνα Διάρθρωσης Επιχειρήσεων, εκτιμήσεις για την τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών, ετήσια στοιχεία Ισοζυγίου Πληρωμών και Εξωτερικού Εμπορίου, ετήσια στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης κλπ.) και με τη μέθοδο των πινάκων Προσφοράς και Χρήσεων ανά προϊόν.

Όσον αφορά στο δ' τρίμηνο πέρυσι, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9% σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2016 και κατά 0,1% σε σχέση με το γ' τρίμηνο 2017.

Η εξέλιξη αυτή προήλθε από τις εξής ετήσιες μεταβολές των επιμέρους στοιχείων που μετέχουν στη διαμόρφωση του ΑΕΠ:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 0,3%, ενώ ειδικά αυτή των νοικοκυριών μειώθηκε 1% και της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 2,1%.
  • Μεγάλη αύξηση κατά 28,9% σημείωσαν οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου).
  • Αύξηση 5,3% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,9%).
  • Αύξηση 4,9% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,7%).

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 1,8% το δ' τρίμηνο 2017 σε σχέση με το δ' τρίμηνο 2016.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM
Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM