ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια μετά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις

ΕΚΤ: Διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια μετά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Αμετάβλητα παραμένουν τα επιτόκια της ΕΚΤ μετά από δέκα συνεχόμενες αυξήσεις. 

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ διατηρεί αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 4%, καθώς τα μηνύματα από το μέτωπο του πληθωρισμού είναι ενθαρρυντικά.

Το σημερινό φρένο στις αυξήσεις των επιτοκίων αποφασίστηκε μετά την περαιτέρω επιβράδυνση των δύο κύριων δεικτών τιμών της Ευρωζώνης και την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών για τα 20 κράτη μέλη, τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο ύφεσης το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς ο ακριβότερος δανεισμός συμπιέζει τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ωστόσο, αρκετά από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν διαμηνύσει ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει αυξημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 2%. 

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αναμένεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πάρα πολύ καιρό και οι εγχώριες πιέσεις τιμών παραμένουν ισχυρές. 

Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός μειώθηκε αισθητά τον Σεπτέμβριο, μεταξύ άλλων λόγω των ισχυρών επιδράσεων της βάσης, και τα περισσότερα μέτρα του υποκείμενου πληθωρισμού συνέχισαν να χαλαρώνουν.

Σε κάθε περίπτωση το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δηλώνει ότι παραμένει σε ετοιμότητα προκειμένου να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει στο πλαίσιο της εντολής του να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διατηρήσει την ομαλή λειτουργία τής μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM