Δρομολογείται νέος Τειρεσίας - Πώς θα λειτουργεί ο νέος φορέας

Δρομολογείται νέος Τειρεσίας - Πώς θα λειτουργεί ο νέος φορέας Facebook Twitter
Ο νέος Τειρεσίας θα αποτελεί μία ανεξάρτητη Αρχή που θα ασχολείται με το πιστοληπτικό προφίλ των οφειλετών - EUROKINISSI
0

Φορέα που θα αντικαταστήσει τον Τειρεσία σχεδιάζει να δημιουργήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η βασική ιδέα προβλέπει τη δημιουργία μιας Τράπεζας Στοιχείων Οφειλετών, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος υπερχρέωσης που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ουσιαστικά θα πρόκειται για μία Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης (Credit Bureau) που θα συνδυάζει τα οικονομικά στοιχεία που σήμερα διαθέτει ο Τειρεσίας μαζί με άλλα που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες του Δημοσίου καθώς και επιχειρήσεις από τον ιδιωτικό τομέα και αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η συγκεκριμένη Αρχή θα συνθέτει το προφίλ του κάθε ιδιώτη και της κάθε επιχείρησης λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά του σε ό,τι αφορά τις αποπληρωμές των χρεών του - και στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό.

Σύμφωνα πάντα με «Τα Νέα», ο νέος φορέας εκτός από την καταγραφή, θα αξιοποιεί και την πληροφόρηση που θα συγκεντρώνει προκειμένου να αξιολογεί τη δυνατότητα αποπληρωμής οφειλών που έχουν οι πολίτες, αλλά και να δίνει διευκολύνσεις για την παροχή νέων πιστώσεων σε εκείνους που θα κρίνονται ικανοί και φερέγγυοι.

Βάσει των στοιχείων που θα συγκεντρώνονται, η ιδέα είναι ο οφειλέτης να βαθμολογείται, ενδεχομένως σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10, και με τη βαθμολόγηση αυτή που θα αποτελεί το πιστοληπτικό του προφίλ, θα κρίνεται και το αξιόχρεο κάθε πολίτη, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος κακοπληρωτών.

Το δημοσίευμα μάλιστα επικαλείται τραπεζικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες η απουσία επαρκούς πληροφόρησης επηρεάζει σημαντικά και τα χαρτοφυλάκια των κόκκινων δανείων που βγαίνουν προς πώληση παρακωλύοντας τη δημιουργία αποτελεσματικών μηχανισμών για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ