CNBC: Αυτή η μικρή ευρωπαϊκή χώρα μπορεί να προκαλέσει ένα Grexit

CNBC: Αυτή η μικρή ευρωπαϊκή χώρα μπορεί να προκαλέσει ένα Grexit Facebook Twitter
14

Η σκληρή στάση της Φινλανδίας απέναντι στα προγράμματα διάσωσης των χωρών της ευρωζώνης, μπορεί να γίνει ακόμη σκληρότερη μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής, γεγονός που θα αποτελέσει ένα ακόμα πλήγμα σε βάρος της Ελλάδας καθώς προσπαθεί να αποτρέψει μία χρεοκοπία, γράφει το CNBC.

Το Κεντρώο Κόμμα, με επικεφαλής τον Γιούχα Σιπίλα, ήταν αυτό που επικράτησε στις φινλανδικές βουλευτικές εκλογές. Το φιλελεύθερο αυτό κόμμα πιθανόν να χρειαστεί την υποστήριξη του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος των Φινλανδών για τον σχηματισμό κυβέρνησης - μία εξέλιξη που σύμφωνα με αναλυτές θα αυξήσει τους κινδύνους για το μέλλον της ζώνης του ευρώ. Το Κόμμα των Φινλανδών τάσσεται εναντίον των προγραμμάτων διάσωσης και θέλει να διώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη, σημείωνει το CNBC.

«Η Φινλανδία βρισκόταν ακόμα και πριν τις χθεσινές εκλογές στο στρατόπεδο των αντιπάλων των προγραμμάτων διάσωσης και είναι τώρα πιθανό να κρατήσει μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα», δηλώνει ο αναλυτής Νίκολας Σπίρο, διευθύνων σύμβουλος στο Spiro Sovereign Strategy.

Αν και η Φινλανδία έχει μια έκταση πάνω από 300.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ο πληθυσμός της είναι σχετικά μικρός, περίπου 5,4 εκατομμύρια, σε σύγκριση με 80,6 εκατομμύρια στη Γερμανία, 66 εκατομμύρια στη Γαλλία και 11 εκατομμύρια στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό YLE στη Φινλανδία, το Κεντρώο Κόμμα έχει λάβει 49 έδρες από τις 200 του φινλανδικού κοινοβουλίου, ενώ το Κόμμα των Φινλανδών 38, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων.

«Όταν πρόκειται για την κοινοβουλευτική έγκριση ενός ακόμη προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα -με την προϋπόθεση ότι η Αθήνα και οι πιστωτές της μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία η οποία, προς το παρόν, φαίνεται πολύ απίθανη- η φινλανδική Βουλή πιθανόν να προκαλέσει περισσότερα εμπόδια από ό,τι η γερμανική, γεγονός που σημαίνει κάτι», προσθέτει ο Σπίρο.

14

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Προσπαθήστε λίγο να το δείτε από την δικιά τους πλευρά:Βόρειος λαός, κλειστός γενικά, καλείται να τσοντάρει τα λεφτά του σε μια μεγάλου ρίσκου τοποθέτηση βοήθειας. Αλλά αντίθετα από τις μεγάλες οικονομίες που συμμετέχουν (Γερμανία, Γαλλία κλπ), δεν έχει τις τεράστιες εξαγωγές που θα επωφεληθούν από την κάθετη πτώση του ευρώ, ούτε κρατικά ομόλογα 2 τρις, που από την εκμηδενησμό του επιτοκίου τους θα εξοικονομήσει σημαντικά ποσά. Είναι μικρή χώρα. η οποία φυσικά δεν εισήλθε στην ΕΕ για να παρέχει αλληλεγύη σε παντελώς ξένες χώρες και νοοτροπίες...
Η μικρη Ελενη καθεται και κλαιειΓιατι δεν την παιζουνε οι φιλεναδες της.Σηκω επανω τα ματια κλεισε,Τον ηλιο κοιτα κι αποχαιρετησε Η μικρη Φιλανδεζα καθεται....
Η Φιλανδία βρίσκεται σε ύφεση κι αυτή. Επιχειρήσεις με εμβληματικό χαρακτήρα όπως η Nokia είναι σκιά του άλλοτε ισχυρού ευατού τους, οι οικονομικές σχέσεις με την Ρωσία που πάντοτε αποτελούσε προνομιακό εμπορικό εταίρο για το Ελσίνκι πάνε από το κακό στο χειρότερο. Μπορεί η νέα κυβέρνηση να προωθήσει ένα Grexit αλλά την ίδια στιγμή θα φορά την θηλιά στο λαιμό της. Λογική πάντως δεν φαίνεται να υπάρχει αρκετή στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Δεν πρόκειται να γλυτώσει κανείς. Το μέγεθος της ζημιάς θα διαφέρει μόνο.
Μάλλον μας κοροϊδεύουν ανοιχτά; η Φινλανδία θα κάνει ότι της πει η Γερμανία και δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία.Δυστυχώς φτάσαμε σε μια Γερμανία να έχει για ΤΡΊΤΗ φορά σε έναν αιώνα ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη και να τον χρησιμοποιεί με εξίσου λάθος τρόπο πιστεύοντας για ΤΡΊΤΗ φορά ότι αδικείται. Εύχομαι να μην έχουμε την ίδια κατάληξη όπως τις προηγούμενες...
Το ότι μας βολεύει να κατηγορούμε τη Γερμανία λόγω ναζιστικού παρελθόντος δεν σημαίνει ότι οι άλλες χώρες θα μας δάνειζαν ευχαρίστως. Και δε νομίζω ότι η Φινλανδία "θα κάνει ότι της πει η Γερμανία" αλλά θα κάνει αυτό που πιστεύει πως είναι καλύτερο γι αυτήν. Έτσι λειτουργούν τα κράτη σε μια ένωση αγαπητέ. Κι εμείς αντί να δούμε την πλήρη απομόνωση στην οποία έχουμε περιέλθει εξακολουθούμε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλύτερα: να κατηγορούμε συνεχώς τους άλλους για τις δικές μας αστοχίες.
Με το σχόλιο μου δεν αναφερόμουν στην Ελλάδα, αλλά στην κατάσταση που έχει περιέλθει η Ένωση. Όταν ολόκληρη Γαλλία , Ιταλία ή Ισπανία δεν μπορούν να πουν όχι σε τίποτα, δεν πιστεύω ότι η Φινλανδία μπορεί να "υψώσει ανάστημα" στο παραμικρό! Προσωπική μου άποψη είναι ότι δυστυχώς η ένωση που φτιάχτηκε έχει ξεφύγει τελείως από τα οράματα των ιδρυτών της και η Γερμανία επιχειρεί να ξανακάνει αυτά που έκανε και πριν.Όσο για την Ελλάδα συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Όντως η αυτογνωσία μας είναι πολύ περιορισμένη. Όντως κατηγορούμε τους άλλους για τις δικές μας αστοχίες και απαιτούμε κιόλας να μας "ξελασπώσουν".
Ναι μωρέ!Η Γερμανία φταίει για το χάλι μας!Για την διαφθορά,την γραφειοκρατία,το πελατειακό σύστημα,τους συνδικαλισταράδες,για το ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων βλέπουν την ΕΕ απλώς ως την κότα με τα χρυσά αβγά που υπάρχει για να παίρνουμε εμείς τις κοινοτικές επιδοτήσεις αλλά μην τυχόν και ακούσουμε για υποχρεώσεις.Ένας ανώριμος και απαίδευτος λαός που πάντα του φταίνε οι άλλοι.Αυτό είμαστε!
Η Ελλάδα δεν φτάνει στη χρεωκοπία για πρώτη φορά. Κάθε φορά που έφτανε σε αυτο το σημείο, δεν εφταιγε κανένας άλλος παρά οι ηλιθιοι ψοφοφόροι της. Ουτε να ευχηθω δεν μου πάει, ειμαστε καταδικασμένοι.Για πες μου ποσο φταιει η Γερμανία που έχεις 3 μυρια συνταξιουχους και 2,5 μύρια εργαζόμενους.Ολος ο κόσμος πρέπει να πληρωνει τους συνταξιούχους σου Χαρη μου; Σου χρωσταει πνευματικά δικαιώματα για τη χρηση ορισμμένων αρχαιων ελληνικών λέξεων;