Βαρουφάκης: Το χρέος δεν είναι βιώσιμο, να ξανασχεδιαστεί

Βαρουφάκης: Το χρέος δεν είναι βιώσιμο, να ξανασχεδιαστεί Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
7

Για ανάγκη εξορθολογισμού του συστήματος του ΦΠΑ έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα του συνεδρίου του Εκόνομιστ το πρωί, επισημαίνοντας πάντως ότι καμία αλλαγή δεν πρόκειται να γίνει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και όποιες αλλαγές γίνουν θα είναι αντιυφεσιακές.

Ο κος Βαρουφάκης ήταν κατηγορηματικός λέγοντας πως δεν θα υπάρξει απολύτως καμία μεταβολή στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, αυτή την τουριστική περίοδο και μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Εμμανουήλ Κόνσολα, και για θέματα φορολόγησης στη διανυκτεύρευση κ.α., ο κ. Βαρουφάκης τόνισε επίσης πως όποιο και να είναι το φορολογικό καθεστώς την, μετά τον Σεπτέμβριο εποχή, θα λαμβάνει υπόψη την ιδιαιτερότητα των νησιών και τους ευάλωτους του τουριστικού χώρου.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο υπουργός τάχθηκε επίσης υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και όχι ξεπουλήματος σε ελάχιστες τιμές ενώ μίλησε για ένα λελογισμένο μείγμα ιδιωτικοποιήσεων με διατήρηση μεριδίων από το κράτος που θα χρησιμοποιηθούν ως περιουσιακά στοιχεία που θα υπαχθούν σε μια νέα αναπτυξιακή τράπεζα και θα χρησιμοποιηθούν ως εχέγγυα για επενδύσεις (με ενεργό ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων).

Όπως είπε επίσης μεγάλος αριθμός ξένων επενδύσεων περιμένουν την συμφωνία με τους εταίρους για να πραγματοποιηθούν ενώ μιλώντας για τα κόκκινα δάνεια υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να απεγκλωβιστεί το τραπεζικό σύστημα από αυτά  ώστε να συμβάλει στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Για το ελληνικό χρέος τόνισε ότι πρέπει να ξανασχεδιαστεί γιατί δεν είναι βιώσιμο.

7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM
Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Το χρεος ειναι βιωσιμο....περνα απο γενια σε γενια και αυξανεται.Βιωσιμο,καλοστεκουμενο και υπεραιωνοβιο,το αντιθετο απο εμας! Ε και οι τρεις μοιρες φυσικα προσαρμοστηκαν στα νεα δεδομενα "Παρε χαρα,υγεια,ομορφια και 30.000 ευρω χρεος βιωσιμο!"
Δίκιο έχει βασισμένο στην πραγματικότητα.Το εξωτερικό χρέος, η πληρωμή των δόσεων και των τόκων με αναγκαστικό επαναδανεισμό και επιβολή της λιτότητας είναι αυτά που έχουν κάνει την ύφεση στην Ελληνική οικονομία και την αύξηση της ανεργίας να θυμίζουν Γερμανία στο ξεκίνημα της δεκαετίας του 30. Μείωση του ΑΕΠ κατά 30%, αύξηση της ανεργίας στα 30% και όλα αυτά με πρωτογενή πλεόνασμα (έσοδα του κράτους μεγαλύτερα από τα έξοδα). Όταν οι ίδιοι οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ αναγνωρίζουν τα λάθη τους σε αυτή την στείρα οικονομική πολιτική, Ναι πραγματικά χρειάζεται επανασχεδιασμός, μετά από κούρεμα του κρατικού χρέους προς τις χώρες της Ευρωζώνης και την ΕΚΤ.Το Ελληνικό Δημόσιο έχει τις παθογένειες του. Δύο από αυτές είναι η γραφειοκρατία και έλλειψη αποτελεσματικής εφαρμογής της τεχνολογίας, η άλλη η διαφθορά.Αυτές οι παθογένειες προϋπήρχαν της κρίσης αλλά έχουν μειωθεί. Με την πρόσληψη νεωτέρων υπαλλήλων με γνώσεις τεχνολογίας μαζί με την καταδίκη της διαφθοράς θα μειωθούν περισσότερο.Δεν υπάρχει ανάγκη για νέους νόμους, αλλά για εφαρμογή των νόμων χωρίς παραθυράκια, και με βαρύτερες ποινές για τους παρανομούντες Δημόσιους Υπάλληλους και τους διαπλεκόμενους πελάτες τους. Δυστυχώς στο θέμα καθυστέρησης της εξομοίωσης του ΦΠΑ ο κ. Βαρουφάκης δεν σκέπτεται με οικονομικά κριτήρια αλλά με πολιτικά. Μόνο στα τρόφιμα που είναι καθημερινή βασική ανάγκη δεν έπρεπε να υπάρχει ΦΠΑ λιανικής πώλησης. Επιδρά δυσμενέστατα στην διατροφή του πληθυσμού και ειδικότερα των παιδιών.
Είσαι άδικος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μιλήσει για αναπτυξιακό πλάνο που βασίζεται σε ένα ευρύτερο δημόσιο τομέα, με λεφτά που θα μας δίνουν άνευ όρων οι Ευρωπαίοι. Για δύο λόγους:1. Γιατί αν έρθουμε σε ρήξη θα διαλυθεί η Ευρωζώνη, οπότε δεν τους συμφέρει και άρα θα μας ταίζουν από τους φόρους τους για να εφαρμόσουμε το τρομερό αυτό μοντέλο2. Γιατί άμα λάχει πάμε παίρνουμε άτοκα μερικές δεκάδες δις από τα brics και περνάμε καλά.Τι διάολο δεν καταλαβαίνεις;;;
Αν μπορείς και θέλεις, πες μου σε παρακαλώ πολύ κάτι. Εσύ, θεωρείς ότι το χρέος μας έτσι όπως είναι καθορισμένο (και ανάθεμα αν γνωρίζουμε επακριβώς τι, που, πως, χρωστάμε), είναι βιώσιμο;;;Με ενδιαφέρον περιμένω (αν θέλεις και πέρα από εμπάθειες κατά προσώπων) την άποψη σου.