Ρεκόρ 14 ετών στην τιμή του πετρελαίου - 139 δολάρια το βαρέλι

Άλμα για την τιμή του πετρελαίου: Ρεκόρ 14 ετών - Άγγιξε τα 140 δολ. το βαρέλι Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν σήμερα το πρωί σε ιστορικό υψηλό 14ετίας, καθώς οι διεθνείς αγορές εξακολουθούν να βιώνουν τις επιπτώσεις της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία

Η τιμή του Brend -που θεωρείται το διεθνές σημείο αναφοράς για το αργό- εκτινάχθηκε κατά πάνω από 9% στα 139 δολάρια, τιμή ρεκόρ από τον Ιούλιο του 2008 οπότε είχε φτάσει τα 147,5 δολάρια. 


Λίγη ώρα μετά την έναρξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στη 01:00 (ώρα Ελλάδας), η τιμή του Brent προς παράδοση τον Μάιο, προθεσμιακό συμβόλαιο αναφοράς, έφθασε τα 139,13 δολάρια το βαρέλι, προτού υποχωρήσει κάπως. Περί τις 02:30 (ώρα Ελλάδας), η άνοδος της τιμής κυμαινόταν περί το 9,02%, στα 128,77 δολάρια.

Αφότου άρχισε η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, η τιμή του Brent έχει αυξηθεί κατά 33%.

Η εκτόξευση των τιμών αργού προέκυψε μετά τις δηλώσεις τού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν πως η διοίκηση Μπάιντεν και οι Ευρωπαίοι εταίροι εξετάζουν την πιθανότητα απαγόρευσης των εξαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, ως μέσο πρόσθετων κυρώσεων και περαιτέρω πίεσης στον Βλαντίμιρ Πούτιν για την επίθεση στην Ουκρανία. 

Αν και, τουλάχιστον στη θεωρία, το πετρέλαιο εξαιρείται από τις δυτικές κυρώσεις μέχρι σήμερα, οι ρωσικές εξαγωγές έχουν μειωθεί θεαματικά, αφού οι αγοραστές έχουν λιγοστέψει θεαματικά. Η Shell ήταν από τις λιγοστές εταιρείες που πήραν το ρίσκο την περασμένη εβδομάδα.

«Σταματήστε να αγοράζετε ρωσικό πετρέλαιο» αξίωσε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, αντιδρώντας στην αγορά από τη Shell 100.000 τόνων ρωσικού πετρελαίου.

Υψηλά τα «ασφαλή καταφύγια» 

Καθώς αρκετοί επενδυτές καταφεύγουν στο χρυσό μέταλλο θεωρώντας το ασφαλές καταφύγιο, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία στην παγκόσμια οικονομία, η τιμή του χρυσού ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά στις ασιατικές αγορές σήμερα το πρωί. 

Η τιμή της ουγγιάς χρυσού έφθασε ως και τα 2.000,86 δολάρια, ή με άλλα λόγια στο υψηλότερο επίπεδό της από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Με πληροφορίες από Independent/AFP

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ