Ακίνητα: Συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις τους το 2024 - Οι ακριβότερες περιοχές

Ακίνητα: Συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις στην αγορά το 2024 Facebook Twitter
Φωτ. Unsplash
0

Συνεχίστηκαν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών οι ανατιμήσεις στην αγορά ακινήτων και το 2024.

Σύμφωνα με την εκτιμήτρια Ακινήτων Άννα Μωκάκου, η χρονιά έφυγε χωρίς να καταστεί εφικτή ανακοπή των αυξητικών τάσεων στην αγορά των ακινήτων, ενώ μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν νέα ρεκόρ ετήσιων ανατιμήσεων, τα οποία σε αρκετές περιοχές έφτασαν και στο 28%.

«Η τάση που θα χαρακτηρίσει την αγορά το 2025 θα είναι παρόμοια με αυτή της χρονιάς που προηγήθηκε. Δηλαδή οι πωλητές θα πωλούν αργά και χωρίς οικονομική πίεση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τιμές θα κρατούνται σε υψηλά επίπεδα», ανέφερε αρχικά μιλώντας στην ΕΡΤ η κ. Μωκάκου.

Όπως ανέφερε, η ακριβότερη περιοχή για αγορά κατοικίας είναι για ακόμη μία χρονιά τα νότια προάστια της Αττικής, όπου το τετραγωνικό αγγίζει τα 3.895 ευρώ. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Κυκλάδες και ακολουθούν τα βόρεια προάστια της Αθήνας. Έπειτα ακολουθεί η Λευκάδα, ενώ στην πεντάδα μπαίνουν για πρώτη φορά και τα Χανιά.

«Οι Κυκλάδες ακολουθούν ενώ τη τη σχετική λίστα συμπληρώνουν τα βόρεια προάστια, το κέντρο της Αθήνας και ο Πειραιάς. Την τελευταία 5ετία τα ενοίκια έχουν ανέβει κατά μέσο όρο 50 με 60% και υπάρχουν περιοχές της Αθήνας όπου αυξήθηκαν πάνω από 100%. Έχουμε φτάσει στο σημείο να χρειάζεται ένας ολόκληρος μισθός για να πληρωθεί ένα ενοίκιο.

»Με τα σημερινά δεδομένα θεωρούμε ότι θα συνεχιστεί αυτή η αύξηση. Θα πρέπει να μπει ένα ανώτατο επιτρεπόμενο μίσθωμα πάνω από το οποίο να μη μπορεί να ενοικιαστεί ένα σπίτι», κατέληξε από την πλευρά του ο Άγγελος Σκιαδάς, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενοίκια: Νέα διαδικασία χωρίς δικαστήριο για τις λήξεις μισθώσεων – Τι προβλέπεται για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Οικονομία / Ενοίκια: Νέα διαδικασία χωρίς δικαστήριο για τις λήξεις μισθώσεων – Τι προβλέπεται για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Από το 2026, η απόδοση ακινήτου μετά τη λήξη μίσθωσης θα μπορεί να γίνεται χωρίς δικαστική απόφαση, μέσω ειδικής «διαταγής» από δικηγόρο. Η ρύθμιση δίνει νέα εργαλεία στους ιδιοκτήτες αλλά προκαλεί ενστάσεις από ενοικιαστές, που ζητούν περισσότερες εγγυήσεις
LIFO NEWSROOM
 Μικρή η επίδραση του Airbnb στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Οικονομία / Μικρή η επίδραση του Airbnb στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η διαθεσιμότητα κατοικιών επηρεάζεται σημαντικά λιγότερο από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε σχέση με τα 2,28 εκατομμύρια κενά σπίτια που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Χρεώσεις ΑΤΜ: Τι θα ισχύει για τις προμήθειες - Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Οικονομία / ΑΤΜ: Τι θα ισχύει για τις προμήθειες - Μήνυμα Μητσοτάκη για τις τραπεζικές χρεώσεις

«Μηδενίζεται η προμήθεια για κάθε ανάληψή σου από ATM άλλης τράπεζας του συστήματος ΔΙΑΣ, αλλά και από τρίτο πάροχο που έχει μετοχική σχέση με την τράπεζά σου», λέει ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM