Η Κομισιόν επιβάλει τα πρώτα πρόστιμα σε μεγάλες εταιρείες για την φοροαποφυγή

Η Κομισιόν επιβάλει τα πρώτα πρόστιμα σε μεγάλες εταιρείες για την φοροαποφυγή Facebook Twitter
1

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να επιβάλλει την πρώτη ποινή σε μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ευνοϊκή μεταχείριση από χώρες όπως το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, λόγω του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος αυτών των χωρών.  Σύμφωνα όσα αναφέρουν σήμερα οι  Financial Times και επιβεβαιώνουν κοινοτικές πηγές στην El Pais οι πρώτες πολυεθνικές στις οποίες θα επιβληθούν τα πρόστιμα είναι η Starbucks και η Fiat ενώ αυτή αποτελεί την πρώτη φάση μιας διαδικασίας που περιλαμβάνει περισσότερες εταιρείες.

Οι Βρυξέλλες διερευνούν ακόμη την Apple και την Amazon στην Ιρλανδία αλλά και όλο το φορολογικό πλαίσιο για τις μεγάλες επιχειρήσεις στο Βέλγιο. Η επιτροπή Ανταγωνισμού ζήτησε επίσης πρόσθετα στοιχεία από μια σειρά από χώρες της Ε.Ε. για να αποφασίσει αν τα γενναιόδωρα δημοσιονομικά πλαίσια που προσφέρουν σε αυτές τις εταιρείες είναι επιλεκτικά και, ως εκ τούτου παραβιάζουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Αν και δεν είναι σαφές το εύρος των επιβληθέντων προστίμων, πληροφορίες αναφέρουν ως ποσό τα 30 εκατομμύρια ευρώ στην περίπτωση της Starbucks και  της Fiat, σε μία απόφαση που έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα προηγούμενο που θα αποτρέψει τις κυβερνήσεις και τις μεγάλες επιχειρήσεις σε συμφωνίες φοροαπαλλαγών.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν εξαναγκάστηκε κατά κάποιο τρόπο να λάβει μέτρα για τα καθεστώτα φοροαπαλλαγών για πολυεθνικές μετά τις αποκαλύψεις των Luxleaks που ενέπλεκαν ακόμη και τον ίδιο τον Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, ως Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου την εποχή που δινόταν η δυνατότητα μέσω της χώρας του να απαλλάσσονται οι μεγάλες εταιρείες από τη φορολογία.

Η τακτική αυτή εμπεριείχε τη δυνατότητα για τις εταιρείες να κάνουν όλα τα είδη των συναλλαγών  μεταξύ των θυγατρικών τους, κάτι που επέτρεπε να εξαλείψουν ή  να ελαχιστοποιήσουν τη φορολογία στις χώρες όπου ήταν υψηλότερη.  

Το σκάνδαλο Luxleaks είχε και το ελληνικό σκέλος του αφού υπήρχαν και μεγάλες ελληνικές εταιρείες ή εταιρείες με έδρα στην Ελλάδα που εμπλέκονταν.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
https://en.wikipedia.org/wiki/Tax_rates_of_Europe28.59% (commercial activity); 5.718% on intellectual property income, royalties; 0% on dividends and capital gains (under certain conditions in case of major participation)Να υποθέσω ο Γιούνκερ ως πρωθυπουργός καθόριζε τις "certain conditions" για το Λουξεμβούργο αλλά ως "ευρωπαίος" αξιωματούχος ήξερε να αντιδρά απέναντι σε χώρες όπως η Ρουμανία όταν τόλμησαν να χαμηλώσουν (μονομερώς :P) τον εταιρικό φορό για να προσελκύσουν επενδύσεις.