Πέντε βήματα διευκόλυνσης ζητούν οι επιχειρήσεις μετά το άνοιγμα των τραπεζών

Πέντε βήματα διευκόλυνσης ζητούν οι επιχειρήσεις μετά το άνοιγμα των τραπεζών Facebook Twitter
Fragiskos Samsas / SOOC
0

Πέντε άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας ζητά το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ) προκειμένου, όπως αναφέρει, να αποκατασταθεί γρηγορότερα η ομαλότητα.

Το ΕΒΕΠ ζητά συγκεκριμένα:

1. Παράταση της προθεσμίας εξόφλησης επιταγών προς αποφυγή της μαύρης λίστας του Τειρεσία. Πρόκειται για επιταγές που σύμφωνα με το ΕΒΕΠ ίσως ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ, οι οποίες έχουν εκδοθεί και οπισθογραφηθεί από πολλές επιχειρήσεις και έχουν λήξει από 30/6 έως 20/7. Με το υπάρχον καθεστώς, οι επιταγές αυτές, θα πρέπει να εξοφληθούν, εντός 8 ημερών, από το άνοιγμα των τραπεζών, το αίτημα είναι να δοθεί παράταση τουλάχιστον μέχρι τέλος του μήνα.

2. Να επιτραπούν τα εμβάσματα για πληρωμή των προμηθευτών στο εξωτερικό με χρήση των ποσών που προέρχονται είτε από καταθέσεις μετρητών είτε από πιστώσεις που προέρχονται από το εξωτερικό.

3. Να δοθεί προτεραιότητα στις επιχειρήσεις για πρόσβαση στις τραπεζικές θυρίδες προκειμένου να πάρουν επιταγές πελατών τους, που έχουν εναποθέσει πριν το κλείσιμο των τραπεζών.

4. Να τεθεί όριο ανάληψης μετρητών από εταιρικούς λογαριασμούς όψεως για την εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, για τους δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο δεν διαθέτει, ούτε web-banking, ούτε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, προτείνεται ένα μέρος των προθεσμιακών λογαριασμών, να μετατραπούν σε λογαριασμούς Ταμιευτηρίων ή να μπορούν να μεταφερθούν σε υπάρχοντες λογαριασμούς άλλων τραπεζών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αναλήψεων, αλλά και πληρωμής των υποχρεώσεων.

5. Δημιουργία υποεπιτροπών ελέγχου σε κάθε συστημική τράπεζα για τα εμβάσματα εξωτερικού και τη δυνατότητα κάθε υποκατάστημα να δέχεται το φυσικό φάκελο εισαγωγής με τα δικαιολογητικά όπως τιμολόγια, διασαφήσεις, φορτωτικές κ.ά.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM
Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM