Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ: 100.000 άνεργοι στην εστίαση χωρίς ειδικά μέτρα- Μία στις 3 επιχειρήσεις θα κλείσουν

Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ: 100.000 άνεργοι στην εστίαση χωρίς ειδικά μέτρα- Μία στις 3 επιχειρήσεις θα κλείσουν Facebook Twitter
Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ: 100 χιλ. άνεργοι στην εστίαση αν δεν ληφθούν μέτρα (Eurokinissi/Αρχείο)
0

Την εκτίμηση ότι 1 στις 3 επιχειρήσεις θα κλείσουν αν δεν στηριχθούν επανέλαβε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς.

Ο κ. Καββαθάς εκτίμησε δε, ότι αυτό σημαίνει πως 100.000 άτομα θα μείνουν άνεργα στην εστίαση.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και για τα καταστήματα που έκλεισαν με κρατική εντολή και για εκείνα που λειτουργούν αλλά είναι πληττόμενα, λόγω το κλίματος και του φόβου που έχει κυριεύσει τους πολίτες» τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha.

Βασικό σημείο, όπως είπε, είναι αρχικά να μειωθούν τα κρούσματα και στη συνέχεια να ξεκαθαρίσει η πολιτεία, με ποιους όρους και προϋποθέσεις θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις.

«Αν είναι να ανοίξει η εστίαση με τη λογική της μείωσης της δυναμικότητα στο 30%, ή με περιορισμούς στο ωράριο, δεν υπάρχει λόγος να ανοίξει» είπε κατηγορηματικά ενώ επισήμανε πως «Είναι σαφές ότι ο κλάδος, επειδή έχει βιώσει το προηγούμενο lockdown και την επανεκκίνηση, ξέρει ότι χρειάστηκε πάνω από ένας μήνας για να μπορέσουμε να μπούμε σε μια μερική κανονικότητα».

Ο κ. Καββαθάς έκανε μία αποτίμηση της πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων στο 60% συγκριτικά με πέρυσι κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο.

«Αν ανοίξουμε για 10 μέρες, η ζημιά θα είναι μεγαλύτερη από το να παραμείνουμε κλειστοί» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά δε, στο λιανεμπόριο έκρινε ότι είναι βασικό να ανοίξει. «Μην ξεχνάμε ότι μέσα από τον Δεκέμβριο, τα καταστήματα κάνουν το 20-30% του τζίρου τους. Πρέπει να είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Αυτό που ακούω για το clik away είναι συγκεντροποίηση στο 7% των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου που έχουν e shop» τόνισε.

Έκανε λόγο για ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων αλλά σημείωσε πως «αν θέλουμε να συζητάμε για e shop, θα πρέπει να έχουν σωστή υποδομή».

Μιλώντας για τον τομέα της εστίασης αναφέρθηκε σε τρομερή κατάσταση. «Κάτι που δεν φανταζόμασταν πριν από ένα χρόνο» είπε χαρακτηριστικά.

«Κρατήσαμε τις επιχειρήσεις για μια δεκαετία και τώρα βλέπουμε μείωση πχ του κύκλου των εργασιών της τάξεως του 60% του 2ου τριμήνου. Αυτό σημαίνει ότι τον 1ο τρίμηνο ο τζίρος ήταν 1,3 δισ. ενώ το 2ο ήταν 650 εκατομ.

»Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για το 3ο τρίμηνο. Υπάρχουν ανοιχτές πληγές. Η εστίαση θέλει ειδικό πρόγραμμα στήριξης» δήλωσε ενώ υπενθύμισε πως έχει ζητήσει ο ίδιος στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης άμεση στήριξη για τον Δεκέμβριο.

«Τα πάγια των επιχειρήσεων παραμένουν και όταν είναι κλειστές. Το δεύτερο είναι να στηρίξουμε τις θέσεις απασχόλησης. Ο κλάδος έχει 320.000 εργαζόμενους σε 80.000 επιχειρήσεις. Θέλουμε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα όπως αυτό των νέων επιχειρήσεων . Με επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών για ένα εξάμηνο τουλάχιστον,

»Να προλάβουμε το καλοκαίρι, αν πάνε όλα καλά και με τα εμβόλια, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην τουριστική περίοδο με νέα δεδομένα.

Διαφορετικά 1 στις 3 επιχειρήσεις θα βάλουν και λουκέτο. Αυτό σημαίνει 20-25.000 επιχειρήσεις, δηλαδή απώλεια 100.000 θέσεων εργασίας από την εστίαση» είπε.

Με πληροφορίες του Alpha

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ