Εισφορά αλληλεγγύης: Αναλυτικά όλα τα εισοδήματα που απαλλάσσονται

Εισφορά αλληλεγγύης: Αναλυτικά όλα τα εισοδήματα που απαλλάσσονται Facebook Twitter
0

Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθούς που θα λάβουν χιλιάδες εργαζόμενοι το 2021 στον ιδιωτικό τομέα και για τα εισοδήματα από επιχειρηματικές δραστηριότητες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ακίνητα και κινητές αξίες προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με το Έθνος, σε κάθε περίπτωση κατά την οποία το εισόδημα του φορολογούμενου προσδιορίζεται υψηλότερο του δηλωθέντος με βάση τα τεκμήρια, για να δικαιούται ο φορολογούμενος απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης θα πρέπει να μην έχει φορολογηθεί με βάση τα τεκμήρια κατά τα προηγούμενα δύο έτη. Από την εφαρμογή των διατάξεων της τροπολογίας εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν συνολικά περισσότεροι από 1.200.000 φορολογούμενοι.

Στους ωφελούμενους από τις διατάξεις της τροπολογίας περιλαμβάνονται, συγκεκριμένα:

-Φυσικά πρόσωπα που θα δηλώσουν για το 2020 ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ προερχόμενα από επιχειρηματικές και αγροτικές δραστηριότητες, ενοίκια, μερίσματα, τόκους, υπεραξίες μετοχών, ομολόγων και άλλων αποταμιευτικών προϊόντων.
-Μισθωτοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα των οποίων οι αποδοχές του 2021 μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών και πριν από τη φορολόγησή τους υπερβαίνουν τα 857 ευρώ τον μήνα ή τα 12.000 ευρώ σε ετήσια βάση.
-Δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι που αποκτούν φέτος - πέραν των μισθών και των συντάξεών τους- εισοδήματα κι από άλλες πηγές, τα οποία ανήκουν στις παραπάνω αναφερθείσες απαλλασσόμενες κατηγορίες (ενοίκια, αγροτικές δραστηριότητες, μερίσματα, τόκους κ.λπ.). 

Συνολικά 24 κατηγορίες εισοδημάτων εξαιρούνται από την εισφορά αλληλεγγύης


Όπως προκύπτει από την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, τουλάχιστον 24 διαφορετικές κατηγορίες εισοδημάτων θα εξαιρεθούν από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 2021. Στα εισοδήματα που θα εξαιρεθούν περιλαμβάνονται μισθοί, επιδόματα και παροχές σε είδος για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αλλά και έσοδα από επιχειρηματικές ή αγροτικές δραστηριότητες.

Η απαλλαγή από την εισφορά θα ισχύσει σε κάθε περίπτωση φυσικού προσώπου κατά την οποία τα εισοδήματα των κατηγοριών αυτών μεμονωμένα ή αθροιστικά θα υπερβούν ετησίως τα 12.000 ευρώ (στο έτος 2021 αν πρόκειται για μισθούς, επιδόματα και παροχές σε είδος που καταβάλλονται από επιχειρήσεις ή φορείς του ιδιωτικού τομέα ή στο έτος 2020 αν πρόκειται για τις λοιπές κατηγορίες εξαιρουμένων εισοδημάτων). Κι αυτό διότι όσοι έχουν ατομικά ετήσια εισοδήματα συνολικού ύψους μέχρι 12.000 ευρώ απαλλάσσονται ήδη εδώ και πολλά έτη από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και ως εκ τούτου δεν επηρεάζονται καθόλου από την εφαρμογή των ρυθμίσεων της τροπολογίας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα απαλλαγούν το 2021 οι παρακάτω κατηγορίες:

-Οι μισθοί, τα ημερομίσθια, τα επιδόματα και οι παροχές σε είδος καθώς και κάθε άλλου είδους αμοιβές που καταβάλλονται τακτικά από την 1η-1-2021 έως την 31η-12-2021 σε κάθε εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Στην περίπτωση αυτή υπάγονται και οι αμοιβές που λαμβάνουν μηνιαίως οι απασχολούμενοι με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών και εκδίδοντες τιμολόγια παροχής υπηρεσιών από «μπλοκάκια». Υπάγονται επίσης και οι περιστασιακά απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
-Τα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση εμπορικής επιχείρησης, επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριου επαγγέλματος, τα οποία αποκτώνται εντός του 2020.
-Τα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση αγροτικής δραστηριότητας, που αποκτώνται εντός του 2020.
-Τα εισπραττόμενα εντός του 2020 ενοίκια ακινήτων.
-Τα τεκμαρτά εισοδήματα από δωρεάν παραχώρηση ή ιδιοχρησιμοποίηση ακινήτων, τα οποία αφορούν το έτος 2020.
-Τα μερίσματα για τη χρήση του 2020. Στα μερίσματα περιλαμβάνονται τα εισοδήματα που προκύπτουν από μετοχές, ιδρυτικούς τίτλους, ή άλλα δικαιώματα συμμετοχής σε κέρδη, καθώς και τα εισοδήματα από άλλα εταιρικά δικαιώματα, στα οποία περιλαμβάνονται τα μερίδια, οι μερίδες συμπεριλαμβανομένων των προμερισμάτων και μαθηματικών αποθεματικών, οι συμμετοχές σε κέρδη προσωπικών επιχειρήσεων, οι διανομές των κερδών από κάθε είδους νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, καθώς και κάθε άλλο συναφές διανεμόμενο ποσό.
-Οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων που προκύπτουν εντός του 2020.
-Οι τόκοι των συμφωνιών επαναγοράς (repos/ reverse repos), που προκύπτουν εντός του 2020.
-Τα δικαιώματα που αφορούν το έτος 2020. Ο όρος «δικαιώματα» σημαίνει το εισόδημα που αποκτάται ως αντάλλαγμα για τη χρήση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ή σε αντάλλαγμα πληροφοριών που αφορούν βιομηχανική, εμπορική ή επιστημονική πείρα, οι πληρωμές για τη χρήση βιομηχανικού, εμπορικού ή επιστημονικού εξοπλισμού, για τη χρήση τεχνικών μεθόδων παραγωγής, τεχνικής ή τεχνολογικής βοήθειας, τεχνογνωσίας (knowhow), αποτελεσμάτων ερευνών, αναδημοσίευσης άρθρων και μελετών, καθώς και οι πληρωμές για συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχονται ηλεκτρονικά μέσω δικτύων πληροφορικής σε βάση δεδομένων επίλυσης προβλημάτων, την ηλεκτρονική λήψη (downloading) λογισμικού ηλεκτρονικού υπολογιστή.
-Τα αποκτώμενα εντός του 2020 κέρδη από τη μεταβίβαση μεριδίων ή μερίδων σε προσωπικές εταιρείες.
-Τα αποκτώμενα εντός του 2020 κέρδη από τη μεταβίβαση κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων ή εταιρικών ομολόγων.
-Τα αποκτώμενα εντός του 2020 κέρδη από τη μεταβίβαση παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων.
-Οι τόκοι ομολόγων ή έντοκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου που αποκτώνται εντός του 2020.
-Τα αποκτώμενα εντός του 2020 κέρδη από την πώληση εισηγμένων μετοχών με ποσοστό συμμετοχής μικρότερο του 0,5%.
-Τα αποκτηθέντα εντός του 2020 κέρδη από τη μεταβίβαση εισηγμένων κινητών αξιών (απόκτηση πριν από 1.1.2009).
-Τα αφορολόγητα κέρδη που αποκτώνται εντός του 2020 από ημεδαπά ΕΕ/ΕΟΧ/ΕΖΕΖ αμοιβαία κεφάλαια.
-Τα αποκτώμενα εντός του 2020 κέρδη από την πώληση προϊόντων για την παραγωγή των οποίων χρησιμοποιήθηκε ευρεσιτεχνία διεθνώς αναγνωρισμένη (άρθ. 71Α ν. 4172/2013).
-Τα αποκτώμενα εντός του 2020 κέρδη από τη διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι 10 KW.
-Τα εισπραττόμενα εντός του 2020 ποσά διατροφής.
-Τα αποκτώμενα εντός του 2020 κέρδη από τη μεταβίβαση τίτλων φορολογικού κατοίκου χώρας με την οποία υπάρχει ΣΑΔΦ και είναι υπόχρεος για υποβολή δήλωσης από άλλη αιτία.
-Το εντός του 2020 εισπραττόμενο ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων ημεδαπής προέλευσης.
-Οι εισπραττόμενες εντός του 2020 «πράσινες» και συνδεδεμένες αγροτικές ενισχύσεις μέχρι 12.000 ευρώ αθροιζόμενες.
-Οι λοιπές εισπραττόμενες εντός του 2020 εισοδηματικές αγροτικές ενισχύσεις.
-Τα επιδόματα ειδικής επιδότησης ανεργίας που καταβλήθηκαν ή θα καταβληθούν φέτος σε απολυμένους πρώην εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα για την αντικατάσταση των εισοδηματικών απωλειών τους.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρισμός για όλους: Ξεκινούν την Πέμπτη οι αιτήσεις για voucher διακοπών έως 400 ευρώ

Οικονομία / Τουρισμός για όλους 2024: Ξεκινούν την Πέμπτη οι αιτήσεις για voucher διακοπών έως 400 ευρώ

Οι δικαιούχοι μπορούν να εκδώσουν μια άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα της χώρας επιλέξουν
NEWSROOM
Στεγαστική κρίση: Ένας «καλός» μισθός το κόστος στέγασης – ο «εφιάλτης» της ανανέωσης

Οικονομία / Στεγαστική κρίση: Ένας καλός μισθός το κόστος στέγασης – Ο «εφιάλτης» της ανανέωσης του συμβολαίου

Αναλυτικός οδηγός ενοικίασης κατοικίας και τιμές στο κέντρο, τα βόρεια, τα νότια προάστια και τον Πειραιά - 52% η αύξηση στα μισθώματα οικογενειακών κατοικιών - Οι 9+1 λόγοι που αυξήθηκαν τα ενοίκια - Από τον Θέμη Μπάκα, e-real estates
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ