Επικριτικοί είναι οι μηχανικοί απέναντι στην τρίμηνη παράταση που θα δίνει προθεσμία έως τις 30 Σεπτεμβρίου για την υπαγωγή αυθαιρέτων προς τακτοποίηση στον υφιστάμενο νόμο.

 

Οι μηχανικοί επισημαίνουν, σύμφωνα με το ethnos.gr, ότι στο διάστημα της υπό συζήτησης παράτασης συμπεριλαμβάνεται ο Αύγουστος, μήνας κατά τον οποίο πολλές επιχειρήσεις δε λειτουργούν, ενώ υπολειτουργούν και αρκετές Πολεοδομίες.

 

Θα πρόκειται ουσιαστικά για την τελευταία ευκαιρία νομιμοποίησης αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 και εξαίρεσής τους από την κατεδάφιση για διάστημα 30 ετών. Η κατηγορία αφορά τα κτίσματα που δε διαθέτουν καν οικοδομική άδεια ή έχουν μεγάλες υπερβάσεις άνω του 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή καθ 'ύψος πάνω από 20%, ενώ ο αριθμός τους εκτιμάται ότι δεν είναι καθόλου μικρός.

 

Περίπου 400.000 αυθαίρετα αυτής της κατηγορίας που έχουν ήδη δηλωθεί, αντιστοιχούν στο 35% των δηλώσεων και αφορούν σε περισσότερα από 35 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα αυθαίρετης δόμησης

 

Από την 1η Οκτωβρίου και μετά – εφόσον τηρηθούν οι συγκεκριμένες ημερομηνίες – δε θα υπάρχει καμία πιθανότητα τακτοποίησης των συγκεκριμένων αυθαιρέτων, τα εποία εφόσον εντοπίζονται, θα κατεδαφίζονται.

 

Αλλά και για τα αυθαίρετα των υπολοίπων κατηγοριών, τα οποία θα μπορούν να τακτοποιηθούν και στη συνέχεια έως και το 2026 μέσω της εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, θα υπάρξουν συνέπειες δεδομένου ότι αυτή είναι η τελευταία προθεσμία ώστε να τακτοποιηθούν χωρίς προσαυξημένα κλιμακωτά πρόστιμα έως και 40% ανάλογα με το χρόνο υπαγωγής.

 

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι παρά τις δημόσιες εξαγγελίες, έχει ήδη παρέλθει ένα δεκαήμερο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων είναι εντελώς «ξεκρέμαστοι» δεδομένου ότι τυπικά την περίοδο αυτή δεν μπορούν να προβούν σε κινήσεις τακτοποίησης αφού η σχετική προθεσμία έχει εκπνεύσει από τις 30 Ιουνίου χωρίς να έχει κατατεθεί τροπολογία παράτασης.

 

'Εως τις 31 Μαρτίου 2026 θα επιτρέπεται η υπαγωγή στο νόμο μόνο για αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσης των κατηγοριών 1 έως και 4. Ωστόσο για τις υπαγωγές που θα γίνουν από την 1η Οκτωβρίου 2020 και μέχρι τις 31 Μαρτίου 2026 το ενιαίο ειδικό πρόστιμο θα καταβάλλεται προσαυξημένο ως εξής:

 

-κατά 10%, αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση βρίσκεται σε περιοχές προστασίας για τις οποίες έχουν εκδοθεί και ισχύουν προεδρικά διατάγματα καθορισμού όρων δόμησης.
-κατά 20% αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου από την 1η Οκτωβρίου 2020 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021,
-κατά 25%, αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί από την 1η Οκτωβρίου 2021 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2022,
-κατά 30%, αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου από την 1η Οκτωβρίου 2022 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2023,
-κατά 35%, αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί από την 1η Οκτωβρίου 2023 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024,
-κατά 40%, αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου από την 1η Οκτωβρίου 2024 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2026.