O Γουόρεν Μπάφετ πούλησε όλες τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, αξίας 6 δισ.δολ - «Έκανα λάθος»

O Γουόρεν Μπάφετ πούλησε όλες τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, αξίας 6 δισ.δολ - «Έκανα λάθος» Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και πρόεδρος της Berkshire Hathaway, Γουόρεν Μπάφετ ενημέρωσε πως πούλησε όλες τις μετοχές της αεροπορικής εταιρείας, παραδεχόμενος πως ήταν λάθος η αγορά τους και προειδοποιώντας πως «ο κόσμος άλλαξε» λόγω της πανδημίας κορωνοϊού.

«Ο κόσμος άλλαξε για τις αερομεταφορές, βιομηχανία που έχει πληγεί πραγματικά από την αναγκαστική καθήλωση των αεροπορικών στόλων» τόνισε χαρακτηριστικά, κατά την ετήσια σύσκεψη της εταιρείας, ο αποκαλούμενος «σοφός της Ομάχα» λόγω της επενδυτικής του δεινότητας στο πέρασμα των δεκαετιών, ανακοινώνοντας πως η εταιρεία του πούλησε ό,τι μερίδιο είχε, αξίας περίπου 6 δισ.δολ., στους τέσσερις μεγαλύτερους αερομεταφορείς των ΗΠΑ (United, American, Southwest και Delta)

Ο ίδιος υποστήριξε πως η πανδημία κορωνοϊού συνιστά μακροπρόθεσμο κίνδυνο για τις αεροπορικές εταιρείες και εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το αν οι πολίτες εξαοκολουθήσουν να πετούν μετά το πέρας της κρίσης. Προηγουμένως η Berkshire Hathaway κατείχε το 11% της Delta, το 10% thw American και Southwest και το 9% της United.

Με την πανδημία να έχει «παγώσει» (και) τις εναέριες μεταφορές, οι αμερικανικές εταιρείες λαμβάνουν βοήθεια 25 δισ.δολ. σε επιχορηγήσεις και δάνεια.

Ο Μπάφετ τόνισε πως η εταιρεία του είχε αρχικά επενδύσει μεταξύ 7 και 8 δισ. δολ. σε μεγάλο μερίδια των συγκεκριμένων αερομεταφορέων, ωστόσο, δεν έκανε απόσβεση της επένδυσής της: «Αποδείχτηκε πως ήταν λάθος» παραδέχτηκε, προσθέτοντας πάντως πως επρόκειτο για κατανοητό λάθος δεδομένης της απρόβλεπτης τροπής που πήραν τα πράγματα για την βιομηχανία εναέριων μεταφορών λόγω της παγκόσμιας κρίσης κορωνοϊού.

«Δεν ξέρω αν σε τρία, τέσσερα χρόνια από τώρα, ο κόσμος θα πετά όσο πετούσε πέρυσι. Υπάρχουν υπερβολικά πολλά αεροπλάνα» σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας: « Όταν αγοράσαμε τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, λαμβάναμε ένα ελκυστικό ποσό για την επένδυσή μας. Αποδείχτηκε πως ήταν λάθος για το συγκεκριμένο κλάδο λόγω ενός παράγοντα που σε καμία περίπτωση δεν ήταν σφάλμα των άριστων CEO μας. Πιστέψτε με. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν χαίρεται να είναι CEO αεροπορικής εταιρείας».

Η είδηση της πώλησης των μετοχών του, προκάλεσε χθες, Δευτέρα, κάθετη πτώση στις μετοχές των American Airlines, Delta Air Lines και United Airlines που υποχώρησαν κατά τουλάχιστον 14% έκαστη.

Με πληροφορίες από Forbes/Guardian/NYPost

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM