Δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας στη μελλοντική κερδοφορία των ΑΕΕΑΠ ενδέχεται να προκαλέσει η αναπροσαρμογή των αξιών των ακινήτων, με την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων των κτιρίων για το πρώτο φετινό εξάμηνο.

 

Μιλώντας στην εφημερίδα Καθημερινή, ο διευθύνων σύμβουλος της Geoaxis, εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών και επικεφαλής του τομέα Valuation Professional Group του RICS Hellas, Γιάννης Ξυλάς, διευκρίνισε μεταξύ άλλων ότι «αναμένουμε χαμηλότερες αξίες σε σχέση με εκείνες που ίσχυαν πριν από την υφιστάμενη κρίση».

 

Την ίδια ώρα, στελέχη της αγοράς ακινήτων, εκτιμούν ότι η πρόσφατη επέκταση του μέτρου της έκπτωσης 40% στα ενοίκια των επαγγελματικών ακινήτων και για τις πληττόμενες επιχειρήσεις δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά ακινήτων.

 

Αρκετοί επιχειρηματικοί όμιλοι, ακόμα και πολυεθνικές, ζητούν αναπροσαρμογή του ενοικίου τους, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020 ή ακόμα και για μεγαλύτερο διάστημα.

 

Όπως εξηγεί στην «Καθημερινή» ο κ. Ξυλάς, «όταν μια ΑΕΕΑΠ διαθέτει εμπορικά καταστήματα σε δρόμους υψηλής εμπορικότητας και οι μισθωτές, δηλαδή οι εμπορικές αλυσίδες, αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, είτε επειδή έχουν τώρα κλείσει υποχρεωτικά τα καταστήματά τους είτε διότι στο μέλλον θα έχουν μείωση του τζίρου, είναι σαφές ότι δημιουργείται ζήτημα και στον ιδιοκτήτη του ακινήτου».

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται πως θα αντιμετωπίσουν τα εμπορικά κέντρα, καθώς ένα σημαντικό μέρος του καταναλωτικού κοινού θα αποφεύγει τον συνωστισμό στα μεγάλα καταστήματα, λόγω της ανάγκης που θα εξακολουθήσει να υπάρχει για κοινωνική αποστασιοποίηση.

 

Αντίστοιχη εικόνα αναμένεται και στα καταστήματα εστίασης, αλλά και στα κτίρια γραφείων, τα οποία λειτουργούν ως co-working χώροι, δηλαδή μισθώνουν χώρους σε δεκάδες διαφορετικές εταιρείες ή επαγγελματίες, που κάνουν κοινή χρήση των σχετικών υποδομών.

 

Στο ίδιο κλίμα, και ο τουρισμός και τα ξενοδοχεία όσον αφορά τις αξίες των ακινήτων, «πλην όμως το μερίδιό τους στις περισσότερες ΑΕΕΑΠ είναι σχετικά περιορισμένο συγκριτικά με άλλες κατηγορίες ακινήτων εισοδήματος» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Οι απώλειες στα έσοδα από μισθώματα θα έχουν εκ των πραγμάτων άμεσο αρνητικό αντίκτυπο και στις αξίες των ακινήτων που διαθέτουν οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα επισημαίνει ο κ. Ξυλάς και αυτό γιατί η αξία του κάθε ακινήτου καθορίζεται εν μέρει και με βάση τα μελλοντικά έσοδα που αυτό μπορεί να αποφέρει.

 

Το ερώτημα αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι πώς ακριβώς θα καθοριστούν οι αξίες των ακινήτων των ΑΕΕΑΠ, όταν θα πρέπει στο τέλος Ιουνίου να ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις των χαρτοφυλακίων τους, αφού δεν θα υπάρχει δείγμα αγοραπωλησιών κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, ώστε να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για την πορεία των τιμών των ακινήτων.

 

Σε αυτήν την περίπτωση, όπως εκτιμά ο κ. Ξυλάς, οι αρμόδιοι θα πρέπει να αξιολογήσουν το μελλοντικό ρίσκο για κάθε επιμέρους κατηγορία ακινήτων βασιζόμενοι και στη διεθνή εμπειρία αλλά και αξιοποιώντας τον συντελεστή προεξόφλησης, με το οποίο επιχειρείται η αξιολόγηση του μελλοντικού ρίσκου.

 

Με πληροφορίες από την Καθημερινή

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr