Οι υπουργοί Οικονομίας, Εργασίας και Ανάπτυξης ανακοινώνουν τα έκτακτα μέτρα για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού

 

 

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των νέων μέτρων που θα ανακοινωθούν είναι:
-Η κάλυψη του μισθού για τους περισσότερους από ένα εκατομμύριο εργαζομένους που σταμάτησαν να εργάζονται. Το κράτος θα καλύψει ένα μέρος του μισθού που θα καταβληθεί στο τέλος του μήνα καθώς και τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το μηνιαίο έκτακτο επίδομα εργαζομένων αναμένεται να αγγίξει τα 400 ευρώ, καλύπτοντας όχι μόνο υπαλλήλους κλειστών επιχειρήσεων αλλά και καταστημάτων που πλέον υπολειτουργούν (π.χ. εστιατόρια που δεν απασχολούν αυτή την περίοδο σερβιτόρους καθώς κάνουν μόνο παράδοση κατ' οίκον). Η αποζημίωση των 400 ευρώ θα δοθεί τον Μάρτιο κατ΄αναλογία των ημερών που η εκάστοτε επιχείρηση παρέμεινε κλειστή ενώ τον Απρίλιο θα δοθεί ολόκληρη.

 

-Κίνητρα και ενίσχυση στις επιχειρήσεις για να μην προβούν σε απολύσεις: θα θεσπιστεί ρήτρα απασχόλησης (μη απόλυσης) και οι εργοδότες που θα διατηρήσουν το προσωπικό τους παρά τη μείωση του τζίρου χωρίς να μετατρέψουν τις συμβάσεις από πλήρους σε μερικής ή εκ περιτροπής απασχόληση, θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων

 

-Παροχή ρευστότητας σε όσες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με χρεοκοπία λόγω των έκτακτων, αναγκαίων περιοριστικών μέτρων. Το μέτρο δεν θα είναι «οριζόντιο» και θα εστιαστεί σε όσους κινδυνεύουν με οριστικό «λουκέτο».

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μεταγενέστερη φάση θα ληφθούν μέτρα για επιχειρήσεις με πτώση τζίρου άνω του 50%, καθώς και μέτρα για αυταπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και «μπλοκάκια».

 

Στοιχεία για 30.000 απολύσεις μέσα σε μία εβδομάδα


Σύμφωνα με στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ που επικαλείται η εφημερίδα (και τα οποία θα δημοσιοποιηθούν επισήμως σε δύο μήνες) τις τελευταίες δέκα ημέρες που έκλεισαν καφετέριες, θέατρα, κινηματογράφοι, εμπορικά καταστήματα, κ.λπ., καταγράφηκαν περίπου 30.000 απολύσεις. Την ίδια εποχή πέρυσι, σημειωνόταν θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων με αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 43.373.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι, μόλις χθες, απολύθηκαν στην Κρήτη 160 οδηγοί ΚΤΕΛ που μετέφεραν καθημερινά μαθητές στα σχολεία τους. Σε ξενοδοχεία που λειτουργούν καθ όλο το έτος, το προσωπικό καλείται να υπογράψει άδειες άνευ αποδοχών και πολλές συμβάσεις μετατρέπονται από πλήρους σε μερικής απασχόλησης.

 

Δύο πλατφόρμες για την καταβολή των χρημάτων


Οι εργοδότες θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ», όπου θα δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από την «ΕΡΓΑΝΗ».
- Οι εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε αυτές τις επιχειρήσεις, θα υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα λειτουργήσει για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Εκεί θα καλούνται να εισαγάγουν τα προσωπικά στοιχεία τους, τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr