Οι μεγάλες αλλαγές στην Airbnb - Tα μέτρα της κυβέρνησης που είναι στο σχέδιο ρύθμισης

Οι μεγάλες αλλαγές στην Airbnb - Tα μέτρα της κυβέρνησης που είναι στο σχέδιο ρύθμισης Facebook Twitter
7

Ρύθμιση στο φαινόμενο της Airbnb και αντίστοιχων βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά με μεγάλες αλλαγές φέρνει το νέο νομοθετικό πλαίσιο που αναμένεται σύντομα να θέσει σε διαβούλευση η κυβέρνηση.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν νέους κανόνες που θα κάνουν πολύ πιο αυστηρή την διάθεση ακινήτου στην Airbnb. Στόχος είναι η δίκαιη φορολόγηση αλλά και να ελεγχθεί το φαινόμενο λόγω των επιπτώσεων στις πόλεις, όπως η εκρηκτική αύξηση των ενοικίων. Σημειώνεται πως τώρα ένα στα τρία σπίτια εξακολουθεί να μη διαθέτει αριθμό μητρώου.

Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού είχαν ορίσει ως χρονοδιάγραμμα το τέλος της θερινής τουριστικής περιόδου που πλησιάζει και αυτό σημαίνει πως πριν τελειώσει το 2019 θα υπάρξουν εξελίξεις.

Το μέτρο που σίγουρα θα αλλάξει δραματικά το πόσα σπίτια θα μπορούν να διατεθούν για μίσθωση, είναι αυτό που επιβάλλει πως όποιο ακίνητο μισθώνεται θα πρέπει να διαθέτει υποχρεωτικά πλήρη φάκελο με την «ταυτότητά» του (πολεοδομικές άδειες κ.ά.). Μεταξύ άλλων, ακίνητα θα πρέπει να πληρούν προδιαγραφές και να ακολουθούν γενικούς κανονισμούς ασφαλείας όπως για παράδειγμα να διαθέτουν οδηγίες για το τι θα πρέπει να γίνει σε περίπτωση σεισμού, πλημμύρας ή πυρκαγιάς. Από το επιτελείο εξετάζεται επίσης να καλύπτουν υποχρεωτικά ένα μίνιμουμ ασφαλιστικών καλύψεων για αποζημιώσεις σε όσους μισθώνουν το ακίνητο.

Παράλληλα, τα προς μίσθωση ακίνητα δεν θα πρέπει να υστερούν έναντι των παροχών των ενοικιαζόμενων δωματίων, ενώ ανοικτό είναι ακόμη και το θέμα της επιβολής του τέλους διαμονής.

Σύμφωνα με τα υπουργεία Τουρισμού και Οικονομικών, θα υπάρξει συνολική, βιώσιμη και λειτουργική ρύθμιση, η οποία θα περιορίσει και τη φοροδιαφυγή, δεδομένου ότι με βάση τις εκτιμήσεις των ίδιων των ιδιοκτητών, περίπου 1 στα 3 σπίτια που νοικιάζονται στους τουρίστες δεν διαθέτει Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ), με αποτέλεσμα να υπάρχει φοροδιαφυγή.

Οικονομία
7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μαύρη» συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο: Sell-off με φόντο το Ιράν― πτώση κάτω από τις 2.100 μονάδες

Οικονομία / «Μαύρη» συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο: Sell-off με φόντο το Ιράν― Πτώση κάτω από τις 2.100 μονάδες

Ο Γενικός Δείκτης, υποκύπτοντας στο βάρος της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και του αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές, κατέγραψε «βουτιά» της τάξεως του 5,75%, κλείνοντας στις 2.074,42 μονάδες.
THE LIFO TEAM
Ο πόλεμος παγώνει τη μόδα: Διεθνή brands κλείνουν καταστήματα στη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Ο πόλεμος παγώνει τη μόδα: Διεθνή brands κλείνουν καταστήματα στη Μέση Ανατολή

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή οδηγεί διεθνείς ομίλους πολυτελείας και μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου σε προσωρινό κλείσιμο καταστημάτων και αναστολή δραστηριοτήτων στον Κόλπο.
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΡΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Οικονομία / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Σενάρια με έκτακτα μέτρα τύπου «Pass» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Όλα θα κριθούν από την πορεία της τιμής του πετρελαίου Brent, η οποία αν σκαρφαλώσει και παραμείνει πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για 30 ημέρες, θα πυροδοτήσει νέο ισχυρό κύμα ακρίβειας στην ελληνική οικονομία
THE LIFO TEAM