Αναδρομικά: Σε βάθος πενταετίας οι επιστροφές στους συνταξιούχους

Αναδρομικά: Σε βάθος πενταετίας οι επιστροφές στους συνταξιούχους Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με τις αναδρομικές διεκδικήσεις περικοπών στις συντάξεις, ζήτημα που αγγίζει εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους στην Ελλάδα. 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται να εκδώσει την απόφαση του για τον νόμο Κατρούγκαλου μέσα στο φθινόπωρο, την οποία περιμένει και το οικονομικό επιτελείο. Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης πάντως, έχει δεσμευτεί πως η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση της Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας.

Οι περικοπές σε συντάξεις που έχουν ήδη κριθεί αντισυνταγματικές αφορούν σε 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους, ενώ η κατάργηση των δώρων που είχαν διαμορφωθεί στα 800 ευρώ ετησίως αγγίζει 2,5 εκατομμύρια δικαιούχους. Τα ποσά που διεκδικούν μεμονωμένοι συνταξιούχοι ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις τα 7.000 ευρώ, για περικοπές από τον Ιούλιο του 2015 έως και το τέλος του 2018, οπότε και ξεκίνησε ο επανυπολογισμός των συντάξεων.

Συνοπτικά, το μηνιαίο κόστος των αναδρομικών εκτιμάται πως είναι πιθανό να φτάσει τα 175 εκατομμύρια ευρώ, μόνο για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις. Αν σε αυτό προστεθούν τα δώρα που καταργήθηκαν το 2012, τότε το κονδύλι ίσως ξεπεράσει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Καθημερινή», σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται στην κυβέρνηση, η επιστροφή των χρημάτων θα ξεπεράσει σε βάθος τον ορίζοντα 5ετίας. 

Σε περίπτωση πάντως που κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου, τα αναδρομικά που θα κληθεί να επιστρέψει το Δημόσιο στους συνταξιούχους εκτινάσσονται σε δυσανάλογα ύψη, με τις πλέον μετριοπαθείς εκτιμήσεις να προσδιορίζουν το κόστος στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον νόμο του 2016 όλες οι παλιές συντάξεις αναπροσαρμόζονται, χωρίς περικοπές, με βάση το μοντέλο αθροίσματος της Εθνικής σύνταξης με την Ανταποδοτική και την λεγόμενη προσωπική διαφορά.

Υπενθυμίζεται πως ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων ισχύει από τον περασμένο Ιανουάριο, παρότι δεν έχει δημοσιοποιηθεί μέσω των εκκαθαριστικών στους συνταξιούχους και η συνταγματικότητα της διαδικασίας έχει τεθεί στην κρίση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM
Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM