Σταϊκούρας για φορολογικό νομοσχέδιο: Μείωση ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις θα ανακουφίσουν τους πολίτες

Σταϊκούρας για φορολογικό νομοσχέδιο: Μείωση ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις θα ανακουφίσουν τους πολίτες Facebook Twitter
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
0

 Η μείωση του ΕΝΦΙΑ «δίνει πολλά στους πολλούς», κυρίως στους οικονομικά ασθενέστερους και στη μεσαία τάξη, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας επί του φορολογικού νομοσχεδίου, που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η μείωση που θα δουν 7,2 εκατ. πολίτες με ακίνητη περιουσία από 1 έως 500.000 ευρώ αποτελεί το 86% της συνολικής ελάφρυνσης. Όσοι δε, έχουν ακίνητη περιουσία μέχρι 200.000 ευρώ θα ωφεληθούν του 67% της συνολικής ελάφρυνσης. Επίσης, 474.000 πολίτες, με αξία ακίνητης περιουσίας μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ, πολλοί από τους οποίους ανήκουν στη μεσαία τάξη, και οι οποίοι δεν θα έβλεπαν καμία ελάφρυνση με τη ρύθμιση της απελθούσας κυβέρνησης, με την παρούσα ρύθμιση θα ωφεληθούν. Ακόμη, 1,3 εκατ. συμπατριώτες μας, με αξία ακίνητης περιουσίας από 80.000 έως 200.000 ευρώ, θα δουν μεγαλύτερη ελάφρυνση με τη ρύθμιση της κυβέρνησης της ΝΔ σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση (από 90 μέχρι 170 ευρώ).

Συμπερασματικά, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι με τη ρύθμιση αυτή, ανακουφίζονται άμεσα εκατομμύρια ιδιοκτήτες, κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα και η μεσαία τάξη, τονώνεται η αγορά ακινήτων και βελτιώνεται η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών «κι αυτά με όρους φοροδοτικής ικανότητας και αναλογικής ισότητας, όρους αποτελεσματικότητας και δικαιοσύνης».

Απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ότι έπρεπε να τεθεί ο πήχης μείωσης του φόρου στο επίπεδο των 500.000 ευρώ της αξίας της ακίνητης περιουσίας και το "κέρδος" που θα προέκυπτε από τη διαφορά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή κτιριακών υποδομών για την υγεία, ανέφερε ότι επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε σχεδόν καμία υποδομή. «Οι αξιολογικές κρίσεις επί των προτεραιοτήτων στις πολιτικές είναι θεμιτές, αρκεί να μην περνούν τα όρια του πλειοδοτικού λαϊκισμού. Θυμίζω ότι στη χώρα όλες οι υποδομές για την υγεία έγιναν επί διακυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ» είπε ο κ. Σταϊκούρας και προσέθεσε ότι με την πυροδότηση της διαδικασίας μεγέθυνσης της οικονομίας θα δοθεί η δυνατότητα σε δεύτερο χρόνο κατασκευής πολύ περισσότερων δημόσιων κτιριακών υποδομών.

Αναφερόμενος στη νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις, ο κ. Σταϊκούρας αφού κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι συνεπεία της αναποτελεσματικής και άδικης οικονομικής πολιτικής οι οφειλές των πολιτών ανέρχονται στα 104 δισ. ευρώ (αυξημένες κατά 46% από το τέλος του 2014) τόνισε πως πλέον μπορούν να ενταχθούν όλοι και να μπορέσουν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους με πολύ ευνοϊκούς όρους.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών, υπογράμμισε ότι η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας πολιτικές σε όλα τα πεδία της δημόσιας σφαίρας, επιδιώκει την ανασυγκρότηση των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων της χώρας, ως προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική ευημερία και αποκατάσταση της κανονικότητας στη χώρα και επανέλαβε «είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM
Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM