Έρευνα ΚΕΦίΜ: Τον μισό χρόνο δουλεύουμε για τους φόρους και τις εισφορές στο κράτος

Έρευνα ΚΕΦίΜ: Τον μισό χρόνο δουλεύουμε για τους φόρους και τις εισφορές στο κράτος Facebook Twitter
6

Οι Έλληνες εργάζονται τον μισό χρόνο για να πληρώνουν τις εισφορές τους και τους φόρους στο κράτος, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης».

Για πέμπτη χρονιά στην Ελλάδα το Κέντρο διενεργεί για τα φορολογικά βάρη των Ελλήνων απαντώντας στο ερώτημα «Μέχρι ποια ημέρα του χρόνου εργάζονται οι Έλληνες φορολογούμενοι για να πληρώσουν τους φόρους του κράτους;». Φέτος, το ΚΕΦίΜ υπολογίζει ως Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας την 30η Ιουνίου. Σύμφωνα με το κέντρο, αν έπρεπε να εξοφλούμε πρώτα όλους τους φόρους και τις εισφορές, αυτή θα ήταν η πρώτη ημέρα του έτους που θα διαχειριζόμασταν κατά βούληση το εισόδημά μας.

Έρευνα ΚΕΦίΜ: Τον μισό χρόνο δουλεύουμε για τους φόρους και τις εισφορές στο κράτος Facebook Twitter
Έρευνα ΚΕΦίΜ: Τον μισό χρόνο δουλεύουμε για τους φόρους και τις εισφορές στο κράτος Facebook Twitter

Αναλυτικά, το 2019 θα δουλέψουμε 73 ημέρες για έμμεσους φόρους (σ.σ τις εργάσιμες ημέρες αυτού του διαστήματος), 46 για άμεσους και 61 για κοινωνικές εισφορές. Η επίδοση της Ελλάδας είναι η τέταρτη χειρότερη μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ενώ οι Έλληνες το 2018 ήταν οι πιο δυσαρεστημένοι μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ ως προς τη φορολογική επιβάρυνση που υφίστανται.

Κάθε χρόνο από το 2009 και μετά προστίθενται κατά μέσο όρο 3,5 επιπλέον ημέρες εργασίας του μέσου πολίτη για το κράτος. Η συνολική επιβάρυνση από φόρους και εισφορές (78 δις το 2019) είναι σχεδόν διπλάσια από το ποσό που καταβάλλουν τα νοικοκυριά (42 δις το 2017) για την κάλυψη των βασικών αναγκών (στέγαση, διατροφή, μεταφορές, ένδυση κλπ).

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2019, τα συνολικά φορολογικά έσοδα φέτος προβλέπεται να ανέλθουν στα €78 δις. Από αυτά, τα €31,4 δις αφορούν έμμεσους φόρους, τα €19,7 δις αφορούν άμεσους φόρους, ενώ €26,4 δις αντιστοιχούν σε κοινωνικές εισφορές. Το διαθέσιμο Καθαρό Εθνικό Εισόδημα για το 2019 προβλέπεται να ανέλθει στα €158 δις.

Την έρευνα που παρουσίασε ο ερευνητής του ΚΕΦίΜ, Κωνσταντίνος Σαραβάκος, σχολίασαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θόδωρος Σκυλακάκης.

«Έρχομαι στη σημερινή εκδήλωση για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας όπως ερχόμουν και τα προηγούμενα χρόνια που βρισκόμασταν στην αντιπολίτευση», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης που ότι «αποδέχεται την πρόκληση» του ΚΕΦίΜ και όπως είπε θα δώσει το παρών και το επόμενο έτος, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να αρχίσει η αντίστροφη πορεία της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας προς τα πίσω. «Πρέπει να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που θα ομοιάζουμε με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και γιατί όχι να είμαστε και καλύτεροι σε βάθος χρόνου», υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Από την πλευρά του, ο Θόδωρος Σκυλακάκης παρατήρησε ότι η Ελλάδα είχε το χαμηλότερο επίπεδο επενδύσεων και την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα τα φορολογικά κίνητρα να δίνονται προς τη λάθος κατεύθυνση. «Πρέπει να σεβόμαστε τους φορολογούμενους», πρόσθεσε ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, διαβεβαιώνοντας ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να επιτευχθούν υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης μέσω ενός «ενάρετου κύκλου αύξησης των επενδύσεων έτσι ώστε να πλησιάσουμε στο κέντρο της Ευρώπης και να βελτιώσουμε τον βαθμό ικανοποίησης των πολιτών».

Για να διαβάσετε αναλυτικά την έρευνα πατήστε ΕΔΩ

Οικονομία
6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Όταν ζεις σε ένα Κράτος απαιτείς να λειτουργούν υπηρεσίες όπως σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, κέντρα έρευνας, δικαστήρια, μυστικές υπηρεσίες, στρατός, αστυνομία, πυροσβεστική, λιμενικό, τελωνεία, ύδρευση, τροχαία, μουσεία, μετεωρολογική υπηρεσία, κ.λπ. κ.λπ.Όλα αυτά κοστίζουν. Μπορούμε, και οφείλουμε να συζητάμε για το πώς θα κάνουμε όλες αυτές τις υπηρεσίες πιο αποτελεσματικές και οικονομικότερες, να τις βελτιώσουμε, να τις εξελίξουμε, να τις αναπτύξουμε.Αλλά το να τις αμφισβητούμε ή να τις παραβλέπουμε ή να τις θεωρούμε δεδομένες είναι απαράδεκτο, πολιτικά ύποπτο και η Ιστορία μας δίδαξε πως αυτό δεν γίνεται ποτέ τυχαία ή δίχως σχέδιο υποβάθμισής τους σε βάρος της κοινωνίας.
Έρευνα ΚΕΦίΜ: Τον μισό χρόνο δουλεύουμε για τους φόρους και τις εισφορές στο κράτος Πηγή: www.lifo.grΔεν καταλαβαίνω;Που θέλετε να καταλήξετε;Ότι οι προηγούμενοι που μας λέγαν ότι μας τα τρώνε οι πλουτοκράτες, ήταν απατεώνες;
Θα μπορουσε να σκεφτεί κανείς πως σας τα τρώνε εμμέσως, αποφεύγοντας να πληρώσουν τους φόρους, που τους αναλογούν, αλλά απολαμβάνοντας τα ίδια ευεργετήματα και υπηρεσίες με εσας.
Στατιστικές που δεν λένε απολύτως τίποτα. Νούμερα εντυπωσιασμού.Χρησιμεύουν αποκλειστικά στο να βγουν οι νεοφιλελέδες και να στηθοδέρνονται πάλι ότι "κλαψ λυγμ, το κακό κράτος παίρνει τα λεφτά σας, Ιδιωτικοποιήστε τα όλα (για να σας τα παίρνουμε εμείς και να τα εξαφανίζουμε στις δικές μας τσέπες)"Το ερώτημα δεν είναι πόσους φόρους πληρώνουμε. Τα ερωτήματα είναι α) Αν το κράτος μας προσφέρει ανάλογες υπηρεσίες γι' αυτά που πληρώνουμεβ) Αν η κατανομή των φορολογικών βαρών είναι δίκαιηόλοι αυτοί που ΔΕΝ πληρώνουν φόρους (βιομηχανίες, εργολάβοι, τουρισμός, ελ. επαγγελματίες, μεγαλογιατροί) είναι ακριβώς αυτοί που σκούζουν πιο δυνατά για το κακό κράτος και τους φόρους του.Η απαξίωση των δημόσιων αγαθών όπως Παιδεία, Υγεία, Ενέργεια, Πρόνοια γίνεται με σκοπό να τις ιδιωτικοποιήσουν. Η ΔΕΗ είναι "χρεωκοπημένη", τα δημόσια νοσοκομεία είναι άθλια, τα Παν/μια είναι χάλια κ.ο.κ.Εμπρός να τα δώσουμε όλα στα νεοφιλελέδια που είναι "καλύτεροι επιχειρηματίες" από το "κακό" κράτος. Σωωωωωωπα.Μόνο που στην Αμερική και στην Αγγλία που το έκαναν αυτό, αν είσαι καρκινοπαθής σε τελικό στάδιο και χρειάζεσαι θεραπεία θα πρέπει είτε να πουλήσεις το σπίτι σου είτε να πεθάνεις στον δρόμο.Καταπληκτικό σύστημα ο φιλελευθερισμός, που να στα λέω....
Αυτο δεν ειναι σοσιαλισμος ? Αυτο δεν ειναι αυτο που λεμε αναδιανομη? Τα παιρνει απο ολους το κρατος και τα κανει οτι θελει και τα δινει οπου θεωρει οτι ειναι καλυτερο. Τι θελετε? "νεοφιλελευθερες" πολιτικες? ή μηπως, απλα "ωραια ειναι να τα περνουν απο τους αλλους αλλα οχι απο μενα ?"