«Όχι» λέει το Eurogroup στην εκταμίευση της δόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για την Ελλάδα.

 

Η έλλειψη συμφωνίας για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη αποτελεί το κύριο «αγκάθι» όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της ανταποκρίτριας του ΣΚΑΪ.


Οι θεσμοί εναποθέτουν μεγάλη σημασία στο εν λόγω μέτρο, καθώς θα επηρεάσει τις τράπεζες που ήδη βαρύνονται από μεγάλο αριθμό «κόκκινων» δανείων.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η συζήτηση για την αποδέσμευση των χρημάτων μετατίθεται για την άτυπη συνεδρίαση της ευρω-ομάδας στις 5 Απριλίου, όπου πρόκειται ν' αξιολογηθεί εκ νέου το εάν η χώρα μας πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Η συνεδρίαση της Δευτέρας βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της επόμενης ώρας.

 

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άμεσα τα χρήματα, καθώς το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» που έχει συγκροτήσει και οι δύο πετυχημένες έξοδοι στις αγορές το τελευταίο δίμηνο διασφαλίζουν πως έχει επαρκή ρευστότητα στα δημόσια ταμεία.

 

 

Οι δυσκολίες στην εκταμίευση της δόσης ωστόσο, μπορεί να αμαυρώσουν την εικόνα της Ελλάδας στις αγορές, την στιγμή η Αθήνα θέλει να στείλει το μήνυμα ότι επιστρέφει στην κανονικότητα.

 

Κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιχείρησαν να κατευνάσουν τις όποιες ανησυχίες λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup διαβεβαιώνοντας πως η χώρα μας είναι εντός στόχων όσον αφορά τις μεταρρυθμιστικές υποχρεώσεις της.

 

Ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως μολονότι θα ήταν πρόωρο να συμφωνηθεί αποδέσμευση της δόσης σήμερα έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος.

 

Εκτίμησε πως η συμφωνία αποτελεί ζήτημα ημερών, προσθέτοντας πως η Αθήνα έχει υλοποιήσει 13 από τα 16 προαπαιτούμενα που είχαν θέσει οι εταίροι, αν και τα προαπαιτούμενα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί προ εβδομάδων.

 

Ότι η Ελλάδα είναι «εντός τροχιάς» σε γενικές γραμμές δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις.